Mevcut bir şirkete ortaklık mı, yeni ortaklı şirket mi? Yardımcı olur musunuz?
Merhaba Değerli arkadaşlar,
Öncelikle sevdiklerinizle birlikte mutlu ve sağlık dou bir bayram geçirmenizi diliyorum.
Yaklaşık 20 yıldır çalıştığım şirketten ayrılıp iki arkadaşımla birlikte üç ortaklı bir oluşum hazırlığı içerisindeyiz. Bu arkadaşlarımdan birinin hali hazırda faal bir şirketi var, ve ikimizi şirket borçlarından bir şekilde muaf tutup ortak alabileceğini, sonuçta sıfırdan başlamak yerine şirketin itibarını devam ettirmenin daha doğru olduğunu söylüyor. Ancak benim bildiğim ortak olduğumuz anda bu borçlardan sorumlu olacağımız yönünde..
- Böyle bir durumda yeni bir şirket kurmak mı yoksa varolan şirketi devam ettirmek mi avantajlı olacaktır?
- Ortaklı şirketlerde bir sözleşme yapılabileceğini okudum, bu sözleşmenin içeriği nasıl olmalıdır?
- Ayrıca şirket anayasası oluşturulup ortakların buna uyma zorunluluğu olabilir mi?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Mevcut bir şirkete ortaklık mı, yeni ortaklı şirket mi? Yardımcı olur musunuz?
Sizlerden bir yanıt alamadım ama araştırdığım kadarıyla sözleşme yapma halinde borç mesuliyetimiz ortadan kalkıyor... Fakat o zaman da aklımı başka birşey kurcalıyor:
diyelim ki şirketin 30bin TL borcu var ve ortaklıktan bir yıl sonra şirketin 90bin TL kar sağladığı görüldü. şirket anayasasına göre ilk beş yıl yapılan bütün kar sermaye arttırımı olarak kullanılacağından bu paraya dokunmamak gerek ama şirketin eski sahibi kalan 30 bin borcunu bu paradan ödemek isteyecektir. Sonuç olarak şirket kasasında 60bin TL kalacak ve bu 60bin diğer iki ortağın olacak?? O zaman hisse paylaşımı değişmeyecek mi?
Nasıl bir yol izlemek gerektiği konusunda gerçekten yardıma ihtiyacım var, yardımcı olursanız çok mutlu olacağım..