-
Esnaf Odası Aidat Borcu
Merhaba. Öncelikle belirtmeliyim konuyu buraya açmadan önce çok araştırdım.Zaman içinde kanunlar ve tüzükler değiştiğinden çok ortada kalan bir konu olduğunu gördüm. Hukukçu görüşü ve bilgisi farklı olacağından sizlere de danışmak istedim. Başına böyle bir sıkıntı gelen arkadaşlar da cevap verirlerse memnun olurum.
Babam 1981 senesi istanbul otomobil sanatkarları esnaf odası'na kayıtlıymış. Bana gelen yazıda öyle yazıyor. Bu üyeliği 31.05.2013 tarihi itibariyle esnaf odası yönetiminin aldığı kararla silinmiştir diyor. İşlemi sonlandırmak için de kayıt silme belgesini odadan almamız ve aidat borçlarımızı ödememiz gerekiyormuş.
Şimdi ben odaya mail attım ve borcun miktarını sordum. 1183 TL dediler. 2002'den itibaren olan borcu olduğunu yazdılar. Sonra yaptığım araştırmalara binaen TESK'in tüzüğüne ve amme alacakları ilgili maddesine göre son 5 yılın aidatını tahsil edebildiklerini söyledim.
Babam 30.12.2009'da vergi kaydını sildirmiş. O tarihten itibaren de çalışmadı zaten. Şimdi benden 2008-2012 arasındaki 5 yıllık aidat borcunu faiziyle beraber istiyorlar. 2013 mayısında kendi odalarından üyeliği siliyorlar ve 2008'den itibaren olan borcu talep ediyorlar. Bu durumda benim asıl merak ettiğim konu babam 2009 kasımında vergi kaydını sildirdiğinden üyelik de hukuken sonlanmış oluyor. Benden talep edebilecekleri aidat tutarı 2008 ve 2009 yıllarına ait olmalıdır diye düşünüyorum. Yani onların istediği 1183 TL yerine vergi kaydının silindiği 2009 dahil 2 senelik aidat borcunu ödemeliyim. Bu konuda beni bilgilendirirseniz çok memnun olurum.
Odaya attığım mailde engelli bir birey olduğumu ve babamın bizimle yaşamadığını da söyledim. Bu konuyla ilgili görüşebileceğim yetkili kişi var mıdır diye sordum ancak sadece borç hakkında bilgi verdiler. Oda başkanıyla iletişime geçsek bize bir faydası olur mu ?