Danıştayda karar sonucu bozma
:alala İdare mahkemesinde kaybettiğim memuriyete son verilmesiyle ilgili davayı danıştay da temyiz ettim. Danıştay Bozma kararı verdi fakat karar düzeltme yolu açık olmak üzere diye bir ibare yazmış. Burada kafam karıştı. Bildiğim kadarıyla danıştay dairelerinde bozma kararı verilen bir dosya, ilgili idare mahkemesine yeniden bir karar verilmek üzere gönderilir ve idare mahkemesi, ya Danıştayın kararına uyar, ya da direnir fakat benim dosyamda bozma kararı verildiği halde bir de "karar düzeltme yolu açık olmak üzere" yazan bir ifade yazıyor. Bu ne anlama geliyor, şimdi idarenin bu karara karşı karar düzeltme hakkımı oluyor? Bu süreç bir kaç yılı bulur mu ve bu karar düzeltme başvurusu sonuçlanmadan idare mahkemesi bozulan dosyam üzerinde esastan bir karar veremeyecek mi? Karşı tarafın karar düzeltme talebi red edilirse sistemde ne hangi ibare yazar, kabul edilirse sisteme ne yazılacak? Yani karşı tarafın karar düzeltme talebinin red veya kabul edildiğini nasıl anlarım? Bu karar düzeltme başvurusunu aynı daire ve hakimler mi karara bağlıyorlar? Uzman arkadaşların görüşlerini almak isterim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Danıştayda karar sonucu bozma
Alıntı:
vista70 rumuzlu üyeden alıntı
şimdi idarenin bu karara karşı karar düzeltme hakkımı oluyor?
Evet.
Alıntı:
Bu süreç bir kaç yılı bulur mu
Hayır.
Alıntı:
karar düzeltme başvurusu sonuçlanmadan idare mahkemesi bozulan dosyam üzerinde esastan bir karar veremeyecek mi?
Evet.
Alıntı:
Karşı tarafın karar düzeltme talebi red edilirse sistemde ne hangi ibare yazar
Dilekçe red.
Alıntı:
kabul edilirse sisteme ne yazılacak?
Dilekçe kabul...
Alıntı:
karar düzeltme başvurusunu aynı daire
Evet.
Alıntı:
karar düzeltme başvurusunu aynı hakimler mi karara bağlıyorlar?
"Tetkik Hakimi" değişiyor. Ancak, Heyet hakimleri aynı.
Alıntı:
tolg rumuzlu üyeden alıntı
Evet.
Hayır.
Evet.
Dilekçe red.
Dilekçe kabul...
Evet.
"Tetkik Hakimi" değişiyor.
Sayın tolg gecenin bu saatinde bu gün elime geçen karar hakkındaki merak ettiğim sorularıma yanıt verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Yaklaşık 2 yılı bulan bir danıştay süreci sonucunda bozma kararı aldım. her bozma kararına karşı karar düzeltme talep hakkı varmış demek ki yanlış anlamadıysam. Bu karar düzeltme başvurusuna karşı aynı dairede karar veriliyorsa bozma kararının aynen onanacağını ve sizin de bahsettiğiniz gibi karar düzeltmeye red cevabı verileceği şansının çok yüksek olacağını düşünüyorum. Satın tolg son olarak aklıma takılan bir konu üzerinde görüşlerinizi almak istiyorum. Okuduğum danıştay kararlarında (Bozma olarak verilenler) sürekli "2577 sayılı kanunun 49. maddesinin 1/b veya 1/c maddesi" gibi açıklamalar yazıyor fakat benim kararımda böyle bir ibareyi hiç yazmamışlar sadece usul ve hukuka uyarlık görülmemiştir ibaresi var. Bu konuda bir açıklama yapabilirseniz çok mutlu olurum. Çok Teşekkür ediyorum.
Alıntı:
sürekli "2577 sayılı kanunun 49. maddesinin 1/b veya 1/c maddesi" gibi açıklamalar yazıyor fakat benim kararımda böyle bir ibareyi hiç yazmamışlar .
1/b ya da 1/c maddesi ile ilgilenmeyin. Karar düzeltilmesi için işin esasına etki eden, ancak Danıştay'ca irdelenmeyen bir nedenle idare tarafından başvurulması gerekir. Yasa bu yönde hak tanıdığı için çoğunlukla aynı gerekçelerle karar düzeltme yoluna başvurulmakta. Dolayısıyla, Yüksek Mahkeme haklı nedenle, karar düzeltme talebini reddetmekte. Siz, 1/b ya da 1/c maddesi yerine idare tarafından karar düzeltme başvurusu için Mahkemece tarafınıza tebliğ edilecek olan karar düzeltme başvurusundaki nedenlerin işin esasına etkisi var mı yok mu diye ilgilenin derim.
- - - Updated - - -
Ayrıca, Yargılama aşamasında (Temyiz dahil) re'sen hukuka aykırılık hakkında karar verillebilmekte iken, karar düzeltme aşamasında, "dilekçede yazılan nedenlerin dışında" re'sen bir konuda karar verilememektedir. Bu durum lehinize...
Sayın tolg, öncelikle ilginiz için çok teşekkür ediyorum, bu hukuk mesleği gerçekten göründüğü gibi kolay değilmiş; işin esası deyince benim şu aklıma geldi; esastan bozma ve usulden bozma.. Anladığım kadarıyla danıştayın lehime verdiği bozma kararı esastan değil usulden bozma mı oluyor? İşin esası derken anlayabileceğim anlamda açıkça neyi kastettiniz acaba?
Saygılar sunuyorum.
Alıntı:
Sayın tolg, öncelikle ilginiz için çok teşekkür ediyorum, bu hukuk mesleği gerçekten göründüğü gibi kolay değilmiş; işin esası deyince benim şu aklıma geldi; esastan bozma ve usulden bozma.. Anladığım kadarıyla danıştayın lehime verdiği bozma kararı esastan değil usulden bozma mı oluyor? İşin esası derken anlayabileceğim anlamda açıkça neyi kastettiniz acaba?
Saygılar sunuyorum.
Karşı tarafın dilekçesi elinize ulaştığında anlarsınız diye düşünüyorum.
Sayın tolg, gecenin bu saatinde şahsımın umudunu arttıran çok değerli bilgi ve görüşlerinizden dolayı gerçekten çok teşekkür ediyorum.İdare mahkemelerinin Danıştay'ın verdiği bozma kararlarına genellikle uyduğuna dair bir genelleme okumuştum.Sizin vermiş olduğunuz çok değerli bilgilerden sonra bu umudum daha da arttı.Tekrar görüşebilmek dileğiyle iyi geceler diliyor,umutlarımızın hepimiz için mutlu yarınlar getirmesini temenni ediyorum.
İdare, bu kararla ilgili karar düzeltme hakkını kullanırsa, adli tatilde çalışmaya ara vermeyen idare mahkemesine vereceği dilekçe açısından 15 günlük süre de bir uzatma olur mu?
benm dosyamda danıstayda 2 sene surmez ıns:S