Aynı Eğitim Düzeyinde ve Aynı Departmanda Çalışan Personeller arasında Ücret Dengesizliği
İyi Günler,
Çalıştığım şirkette aynı departmanda ve aynı eğitim düzeyinde benden yaklaşık 1,5 yıl sonra işe başlamış bir personel benden fazla ücret almaktadır. Bu durumu ilk dile getirdiğimde sorunun düzenleneceği söylendi ancak daha sonra aynı durum devam etti. Tekrar konuşmalar sırasında ise hep konu geçiştirildi. Daha az iş yapma kavramı görece bir kavram olmakla birlikte o personelin 2 ayı aşkın sürede yapamadığı işi 2 günde yaptığımı söylediğimde de yine konu geçiştirildi.
En son departman müdürü ile yapılan konuşmada "O benim amcamın oğlu istediğim kadar veririm" dendi. Ancak öyle bir durumda bulunmamaktadır.
Araştırdığım kadarı ile bu durum "eşit davranma borcuna aykırılık" oluşturuyor şeklinde bir iki sonuca ulaştım. Diğer personel aynı şirketler grubunun farklı bir firmasında personel olarak görülmesine karşın departman toplu bir departmandır ve aynı yönetim kadrolarına sahiptir.
Bu durum ile ilgili olarak bir hak talep edebiliyor muyum?
Eğer hak talep edebiliyorsam ne şekilde bir yol izleyip hangi verileri sunmam gerekir.
Herkese İyi Günler
Cevap: Aynı Eğitim Düzeyinde ve Aynı Departmanda Çalışan Personeller arasında Ücret Dengesizliği
Ayrı tüzel kişilikte çalışan 2 ayrı personel var. Bu şekilde ücret mukayesesi yapmak doğru değil
Müdür size cevabını vermiş Amcaoğlum demiş. Patronun oğluda olabilirdi.
Ben işinizi korumak açısından kanuni olarak bir hukuk yoluna gitmenizi tavsiye etmem.
Ama zaman zaman iyi bir strateji ile konuyu uygun platformlarda( dedikodu ve fitne çıkarmadan) dile getirmenizi tavsiye ederim.
Cevap: Aynı Eğitim Düzeyinde ve Aynı Departmanda Çalışan Personeller arasında Ücret Dengesizliği
Öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim.
Bir hukukçu değilim ancak aynı işverene ait farklı iş yerlerinde çalışıyor olmanız ya da sizin farklı yerde çalışıyor olarak gösterilmeniz bildiğim kadarı ile bir hak mahrumiyeti doğurmayacaktır. Bağlı bulunduğu şirket farklı olarak görülse de yaklaşık 4 ay aynı masada yan yana oturarak çalıştığım bir personel. Yaptığımız işler birbirine paralel ve aynı müdür ve grup müdürüne bağlı olarak ve aynı müdürlük altında çalışıyoruz. Bu durumda farklı bir tüzel kişilikte çalışıyor olması durumu lehime çeviremez mi?
Bir şey çıkacak bir durum değil ki karşı taraf bir de resmi olarak başka yerde çalışıyor gözükmekte.Sen iş veren olsan aynı odada çalışan yada benzer işlere yapan kişilere aynı maaşı vermeye seni kim zorlayabilir.Ayni işte de olsa, yan yana masalarda olsa, biri sana daha iyi hizmet veriyor, güvenini kazanmış, çevresiyle ve hareketleriyle seni destekliyor vs. olabilir.Adam hiç veremese gider elden para verir kime ne?Ki burada farklı tüzel kişiliklerde çalışan iki kişiden bahsediyoruz.İçinde bulunduğun duruma sinir olmuşsunuz ve yasalarda yazanları kendinize yorarak bir yere varma uğraşı içindesiniz..Umarım doğruları yazdık diye bize de kızmansınız.Bu iddialarla hukuki bir girişim sizi işinizden etmekten başka bir şeye yaramayacaktır.
Kesinlikle kızmak gibi bir durum söz konusu değil. Öyle bir anlaşılmaya sebep olduysam özür dilerim.
Birden fazla yerde bu durumun eşit davranma borcuna aykırılıktan dolayı 4 maaşa kadar tazminat ile sonuçlandığı yazısı okudum ancak hiçbiri hukuk sitesi olmadığından dolayı çok da emin olamadım.
İlginiz için teşekkürler
Ben sanırım yanlış anladım, ben özür dilerim;
Siz zaten şu an iki farklı şirket çalışanısınız ki kanun sizle alakalı değil.Yakın yerlerde çalışmanız veya benzer görevler almanız çok önemli değil.Maaşınızdan memnun değilseniz işvereninizle görüşebilirsiniz ancak bu tarz yaklaşımlar ve kıyaslamalarla size zıt gidecekleri kesin gibi gözükmekte.Eşit davranma borcu aynı şirket çalışanları içindir ki bu iki kişininde aynı kadro aynı kıdem aynı posizyonda olduğunu şirketinde kabul ettiğini gösteren belgelerle(sanırım bu side yok, zaten farklı şirketlerde olduğunuz için olması da beklenemez) birlikte gene eşit davranma borcunu yerine getirmediğine dair açık deliller gerekir.İş kanunlarında yazan ve lafta kalan maddelerdendir ve buradan bir şey tutturana pek rastlanmaz(dediğim şartların sağlandığı nadir durumlar hariç).Gene araştırmanızı yapın tabi ancak benim fikrim bir şey çıkmayacağı yönünde.Kolay gelsin.
Alıntı:
rebel46 rumuzlu üyeden alıntı
Kesinlikle kızmak gibi bir durum söz konusu değil. Öyle bir anlaşılmaya sebep olduysam özür dilerim.
Birden fazla yerde bu durumun eşit davranma borcuna aykırılıktan dolayı 4 maaşa kadar tazminat ile sonuçlandığı yazısı okudum ancak hiçbiri hukuk sitesi olmadığından dolayı çok da emin olamadım.
İlginiz için teşekkürler
Bunu sebep göstererek tazminat haketme peşindemisiniz? Yoksa işinize kanuni haklarınız arayarak devam etme niyetindemisiniz? İşe devam etme niyetiniz var ise bununla ilgili tavsiyelerimizi dinlemenizi tavsiye ederim.
Yani patrona müdür bana ayrımcılık yapıyor selzenişinde bulunabilirsiniz ama müdür size söylemiş amcaoğlusu olduğu için fazla para veriyorum demiş. Bu zaten size ayrımcılık yapmadığını sadece aradaki salt ilişkiden böyle bir uygulama yaptığını belirtmiş.