Ölünceye kadar bakma vaadinde saklı payın durumu
bir kişi sağlığında çocuklarından birine bütün mallarını "ölünceye kadar bakma vaadiyle " verirse,öldüğünde diğer çocukları saklı paylarını isteme hakkına sahip değiller mi? ölünceye kadar bakma vaadinde saklı paylar da dahil olmak üzere bir mirasçıya verilebilir mi?dava açma durumu var mıdır?
Cevap: Ölünceye kadar bakma vaadinde saklı payın durumu
Saklı paylar bu akitte bir mana ifade etmez.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Saklı paylar bu akitte bir mana ifade etmez.
Sayın Oğuz
Sınırı yokmudur. Mesala 10 daire,fabrika, gibi malların tümünü ölünceye kadar bakma vaadi sözleşmesi ile bir kişiye bırakabilirmi?
Bu şekilde herkes vasiyet bırakacağına, sözleşme yapmazmı?
"Bütün mallarını" ifadesini algılayamamışım ben tek bir gayrimenkul için düşünmüştüm. Elbette mirasçılardan mal kaçırmak amaçlı bu tür devirler iptale ve tenkise tabi olabilir.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
"Bütün mallarını" ifadesini algılayamamışım ben tek bir gayrimenkul için düşünmüştüm. Elbette mirasçılardan mal kaçırmak amaçlı bu tür devirler iptale ve tenkise tabi olabilir.
kişinin bütün malı 2 tarlası ve 1 evi var.bunları ölünceye kadar bakma vaadiyle bir çocuğuna veriyor.(görünürde mal kaçırma amaçlı değil).diğer çocukların saklı payları ne olacak?hani saklı payın korunması?
Alıntı:
prose618 rumuzlu üyeden alıntı
kişinin bütün malı 2 tarlası ve 1 evi var.bunları ölünceye kadar bakma vaadiyle bir çocuğuna veriyor.(görünürde mal kaçırma amaçlı değil).diğer çocukların saklı payları ne olacak?hani saklı payın korunması?
İsteme hakkına sahipsiniz
Ama konuya sosyolojik açıdan bakarsak ev haricinde büyük miraslar söz konusu değilse, tarlalar ne büyüklükte ve değerlerinedir bilmiyorum ama, bazen miras bırakanın kararlarına ve ona ölünceye kadar bakan kişiye saygı göstermek gerekir diye düşünüyorum.