Fazla mesai ücreti ve iş feshi hakkında
Sıklıkla karşılaşıan bir soru olduğunu düşünüyorum . Bir çok yerden öğrenmeye çalışdım ama şu an için ne yapmam gerektiğinden emin değilim.
Gıda sektöründe Asistan müdür olarak çalışmakdıyım .Çalışmış olduğum şirkete kulvarında lider diyebiliriz. Yönetim kadrosunda hiç kimseye mesai ücreti verilmeyeceğini bildiriliyor , Fakat aylık 180 saat olan sabit ücretle çalışmamıza rağmen 225 saat den aşağıya düşmüyor şu an itibari ile 1 yıldır fazla çalışma saatlerim 600 saat i aşmış bulunmakta ; ay sonu itibari ile iş yerimden ayrılacağım, Şu an sadece bimer üzerinden fazla mesai ücretlerinin ödenmediğini şikayette bulundum, Fazla mesai ücretleri , yıllık izin ücreti ve kidem tazminati ücretini nasıl talep edeceğim? Avukat vasıtasıilemi yapılcak , noterden ihtarmı yolluyacağım.
Ayrıca işden çıkarken zorunlu olarak Bayram mesai dışında mesai ücretim yokdur şeklinde bir şey imzalamızı istemektedir, Sadece istifa dilekçeme mesai ücretimi almadığımdan dolayı istifa ediyorum, Yazmam yeterlimidir. Şimdiden teşekkürler ederim.
Cevap: Fazla mesai ücreti ve iş feshi hakkında
Alıntı:
badcobra rumuzlu üyeden alıntı
... Fakat aylık 180 saat olan sabit ücretle çalışmamıza rağmen 225 saat den aşağıya düşmüyor şu an itibari ile 1 yıldır fazla çalışma saatlerim 600 saat i aşmış bulunmakta ; ay sonu itibari ile iş yerimden ayrılacağım, ....
Bu kısım biraz kafa karıştırıcı.
Aylık 180 saat sabit ücretle çalışmak ne demektir, sözleşmenizde aylık çalışma süresi 180 saattir mi yazıyor?
Sanırım haftalık yasal çalışma süresi 45 saattir, ay 4 haftadır, o zaman aylık çalışma süresi= 45 saat x 4 hafta = 180 saat şeklinde hesaplama hatası yapıyorsunuz.
Günlük işe başlama-bitiş, çalışma günlerinizi , ara dinlenme sürelerinizi de yazarmısınız
Alıntı:
badcobra rumuzlu üyeden alıntı
Sıklıkla karşılaşıan bir soru olduğunu düşünüyorum . Bir çok yerden öğrenmeye çalışdım ama şu an için ne yapmam gerektiğinden emin değilim.
Gıda sektöründe Asistan müdür olarak çalışmakdıyım .Çalışmış olduğum şirkete kulvarında lider diyebiliriz. Yönetim kadrosunda hiç kimseye mesai ücreti verilmeyeceğini bildiriliyor , Fakat aylık 180 saat olan sabit ücretle çalışmamıza rağmen 225 saat den aşağıya düşmüyor şu an itibari ile 1 yıldır fazla çalışma saatlerim 600 saat i aşmış bulunmakta ; ay sonu itibari ile iş yerimden ayrılacağım, Şu an sadece bimer üzerinden fazla mesai ücretlerinin ödenmediğini şikayette bulundum, Fazla mesai ücretleri , yıllık izin ücreti ve kidem tazminati ücretini nasıl talep edeceğim? Avukat vasıtasıilemi yapılcak , noterden ihtarmı yolluyacağım.
Ayrıca işden çıkarken zorunlu olarak Bayram mesai dışında mesai ücretim yokdur şeklinde bir şey imzalamızı istemektedir, Sadece istifa dilekçeme mesai ücretimi almadığımdan dolayı istifa ediyorum, Yazmam yeterlimidir. Şimdiden teşekkürler ederim.
Bu tür firmaların çoğunda üst düzey yöneticilere fazla mesai ödenmez. Yönetici olarak çalışmaya devam edecekseniz bunlara alışmanızı tavsiye ederim .
Size her ay maaş bordrosu imzalattılarmı?
Ne kadar zamandır çalışıyorsunuz?
maaş bodromda fazla çalışma saat kısımları boş sadece resmi tatillerde yazılı oluyor , 1 senem doldu
çalışma süresi haftalık 45 saat aylık 180 olaraktır. Çalışma saatleri vardiyalı olaraktır 24 saat açık bir restoran. Yeri geldiği zaman gece vardiyasından sabah açılış vardiyasına devam edilmekte,8+8, 30 dk dinleme süresi vardır. İşe giriş çıkışlar meyer sistemi üzerinden yapılmakta , yemek molası müdür vasfı olduğundan nadir çıkılır.Çıkılırken meyer sisteminden molaya çıkış yapılır girilirken tekrar giriş alınır, ayrıca üst düzey yönetici olarak görülmemekteyiz, Sırası ile bağlı olduğum müdürler ; Restoran müdürü , Grup müdürü , Operasyon müdürü , Marka müdürü ve Genel müdürlük olarak devam etmektedir.
İşverenden direkt isteyin ve fazla mesai ücretlerinin ödenmediğinden haklı fesih hakkımı kullanıyorum deyin
vermez ise noterden ihtarname çekin mesai maaş izin ücreti kıdem hepsinin rakamını yazıp talep edin. vermezse;
Fazla çalışma yapıldığı halde karşılığında ödenmesi gereken ücretin işçiye ödenmemesi durumunda işçi ya Çalışma ve İşkur müdürlüklerine işverenini şikayet etmeli ya da bu konuyla ilgili İş Mahkemesi’nde dava açmalıdır
Bordrolara ihtirazi kayıtla imza atmadıysanız direkt imzaladıysanız. İspat için şahit bulmanız gerekecek. meyer sistemi dediğiniz eletronik kartlı kayıt herhalde bu kayıtlar malesef elle değiştirilebiliniyor.
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
İşverenden direkt isteyin ve fazla mesai ücretlerinin ödenmediğinden haklı fesih hakkımı kullanıyorum deyin
vermez ise noterden ihtarname çekin mesai maaş izin ücreti kıdem hepsinin rakamını yazıp talep edin. vermezse;
Fazla çalışma yapıldığı halde karşılığında ödenmesi gereken ücretin işçiye ödenmemesi durumunda işçi ya Çalışma ve İşkur müdürlüklerine işverenini şikayet etmeli ya da bu konuyla ilgili İş Mahkemesi’nde dava açmalıdır
Bordrolara ihtirazi kayıtla imza atmadıysanız direkt imzaladıysanız. İspat için şahit bulmanız gerekecek. meyer sistemi dediğiniz eletronik kartlı kayıt herhalde bu kayıtlar malesef elle değiştirilebiliniyor.
hocam ben banka şubesinde çalışıyorum fazla mesai alacağım için noterden ihtarnameyi çalıştığım bankanın şubesinemi yoksa genel müdürlüğemi yollamam daha iyi olur.
yada bir ihtarnameyi iki adresede yollaya bilir miyiz?
Şube müdürlüğüne yapmanız yeterli (ihtar Asıl işveren yada işveren vekiline yapılır şubedede imzaya yetkili işveren vekili şube müdürü olduğundan )
Alıntı:
Şube müdürlüğüne yapmanız yeterli (ihtar Asıl işveren yada işveren vekiline yapılır şubedede imzaya yetkili işveren vekili şube müdürü olduğundan )
ceceli hocam hem soruyorsun hemde kendi bildiğini yapıyorsun deme :) yanlış yapmamak için bazı soruları tekrar tekrar soruyor olabilirim. lütfen kusuruma bakma/bakmayın.
zaten sorun en baştan beri şube müdüründen kaynaklanıyor, fazla mesaimi onaylamayanda kendisi,
ik ya şube müdürü, bölge müdürünün cc de olduğu bir mail attım, fazladan yaptığım çalışmaların ücretlerini istedim, bugun maaşımı aldım yine fazla mesaim verilmedi. şube müdürümüz şimdi mesai bitiminde bana sen çıkabilirsin diyor, akşam olunca ben çıkıyorum diğer arkadaşlarım çalışıyor, buda fazla mesailerimin ödenmediğine en büyük kanıttır bence.
ihtarı şubeye yollarsam asıl gitmesi gereken yere ulaşmayacak gibi geliyor bana. o yüzden genel müdürlüğe çekmek istedim.
Oda olurda, müdür sizi mesaiye yaptırma gibi bir zorunluluğu yokki. Mesai yaptırmamak ödenmediğine neden kanıt olsun.
Anlaşıldı,Siz bu müdürle yapamayacaksınız.Arada sanki başka bir sorun var gibi, bence başka şubeye geçin.
Alıntı:
Oda olurda, müdür sizi mesaiye yaptırma gibi bir zorunluluğu yokki. Mesai yaptırmamak ödenmediğine neden kanıt olsun.
Anlaşıldı,Siz bu müdürle yapamayacaksınız.Arada sanki başka bir sorun var gibi, bence başka şubeye geçin.
peki, teşekkürler.