Avans Faizi - Mürekkep Faiz
Aşağıdaki sorumun içinde pek çok konu bulunduğundan net bir forum alanını kapsamadığını düşünerek bu alana yazıyorum. Umarım doğrudur...
Alacak nedenli ticaret mahkemesinde sonuçlanmış bir davada icra için o güne kadar olan anapara üzerine, avans faizi(tüccarlar arasında dava ve sözleşmede yer alması nedeniyle), yargılama giderleri, vekalet ücretleri hesaplanıp toplandıktan sonra çıkan rakam üzerinden icraya başvurulurken ödemenin geciktiği süre için bu toplam rakam üzerinden işleyecek faiz ile avukatım ile aramızda anlaşmazlık çıkmış durumda. Avukatım toplam rakam üzerinden faiz işleyecektir yazmış ancak hukukçu olmama rağmen daha önceki davalarımdan bildiğim kadarıyla faizin faizi olamayacağından faiz anapara üzerinden işlemeli diye biliyorum(daha önceki deneyimlerin nedeniyle). Ancak avukatım toplam üzerinden yazıp hukukçu olduğundan bana bildirme gereği duymayarak bunu da işleme koymuş. Bunun kabul edilip işleme konulmasının ertesi günü ise karşı taraf yasal olmayan işlem nedeniyle karşı dava açmış. Sonuç olarak yapılan işlem sizce doğru mudur, vekilim sonuçta 30 yıllık ticari davalarla çalışan avukatın bunu bilmeme olasılığı herhalde yoktur diyorum ama ben davayı kaybedersem avukatlık ücreti vb derken 25bin tl kadar zarara uğrayacağımı düşüncesi nedeniyle benim bu işlemleri durdurma, yeniden diğer avukatlarla görüşerek yeni hesapla yaptırma veya avukatımı azletme gibi bir hakkım var mıdır sizce? Azledersem tüm vekalet ücretlerini ödeyeceğimden ve yeni avukat ile çalışmaya başlayınca yeniden vekalet ücreti ödeyeceğim düşünülürse zararım daha da fazla olacak. Kafam iyice karışmış durumda :(
Aslında buraya bu konuyu açmadan önce birkaç avukat ile görüştüm ancak nedense benim aramda sorun olan kişi avukat olduğundan nedense konu hakkında bilgi vermek ya da konuya dahil olmak istemediler. Sonuçta amacım hukuki yardım ve benim hatam olmayan bir konudan zarar görmeden konuyu atlatmak. Sizin bu konudaki görüşlerinizi alabilirsem mutlu olurum.
Cevap: Avans Faizi - Mürekkep Faiz
Faiz ana paraya işler. Karşı taraf muhtemelen icra hakimliğine itiraz etmiştir icra hakimliği ödeme emrini iptal eder size de 245 lira avukat ücreti yükler. Duruşmalı olursa 330 Lira olur bu rakam. Tavsiyem avukatınıza rica edip itirazı kabul edip ödeme emrini dosya üzerinden hemen karara bağlatmasını sağlamanızdır.
Ama ısrarla bildiğim bir şey var karışma diyorsa bırakın kendi haline :)
Engin Bey güzel cevaplamış. Burada vekalet ücretleri nispi değil maktu olduğu için en fazla 330 TL'lik bir vekalet ücreti çıkar. Bunu da icra takibine konu ederlerse 600 TL ödeyip bu sıkıntıdan kurtulursunuz. Ama dosyayı avukatınız bildiği için ona güvenmekte fayda var. Emin olun bizlerin görmediği çoğu şeyi o zaten görüyordur. Avukatınızı dinleyin rahat edersiniz.
Benim avukatım da "yanlış" ve "hatalı" bir iş yaptı. Burada sordum, Sayın Engin Oğuz "Avukatınız dediyse karışmayın" dedi ve ben de karışmadım. Sizin örneğinizde karşı tarafın dava açmayıp faizin faizini dosyaya yatırması gibi bir durum oldu. Avukatlar karşı tarafın ne yapacağını ne yapmayacağını bizden daha iyi kestirebiliyor olmalılar mantıken. Değil mi?