Emeklİ tek ortakli lİmİted Şİrketİ hk.
Merhaba;
Emekli annemin üzerine endüstriyel otomasyon dalında tek ortaklı bir şirket kurmak istiyorum. Ben farklı bir özel sektörde SGK'lı çalışanım. Boş zamanlarımda buranın işlerini yapacağım. Yani şirketin hiç çalışanı olmayacak. Bu bir problemmidir? birileri bu işleri kim yapıyor dermi? derse yasal olarak nasıl tanımlanmalıdır?
Cevap: Emeklİ tek ortakli lİmİted Şİrketİ hk.
Kendi üzerinize de yapabilirsiniz sanırım..
çalıştığım şirket bunu işten çıkartma bahanesi yapabilirmiş. o nedenle annemi şirket sahibi yapacağım.
Evet der.
Annenizin yanında sigortalı olarak gözükebilirsiniz. Buda sizin emeklilik döneminde avantajınıza olur.
4/a kapsamında çalışıp Şirketi sizde kendi adınıza şirket kurabilirsiniz.
vakat arada 1 gün bile boşluk olsa bağkurlu olursunuz.
Şirket kurmanız yada başka bir yerde sigortalı olarak çalışma yapmanız durumunda çalıştığınız işyerinin sizi tazminatsız işten haklı nedenle fesih yapma ihtimaline karşı, sizin kendi şirketinizi kurup ayrıca orada çalışabileceğinizi, yada başka bir şirkette çalışabileceğinize yönelik iş sözleşmenize ilave yaptırın.
Ayrıca annenizin üzerine şirket kurmanız durmunda emekli maaşından %15 SGDP kesintisi yapılır.
teşekkür ederim.. peki ben bu şirkete dışardan gider pusulası ile iş yapmam durumunda , şirkete verdiğim hizmet yasal oluyor mu? ve sürekli gider pusulası ile aynı hizmet satın alınabilirmi? bunun bir limiti var mı?
Yasal olmaz çünkü yapacağınız iş esnaf muafiyetine uygun değil sizde mal üretimi yapıp sattığınız için vergi mükellefi olmalısınız.
ama şirketin malzemesi ile üretim yapılacak.. yani sadece işçilik durumu söz konusu.
o zaman sigortalı gözükeceksiniz. çünkü devamlılık söz konusu.
:) tam zamanlı olmayan , standart mesai saatlerinin dışında bir çalışma.. ben başka bir yerde tam zamanlı olarak çalışırken, burada part-time gibi sigortalı çalışabilirmiyim..? çalışırsamda başladığımız yere gelmiş oluyoruz , resmi olarak mevcut iş yeri dışında iş yapmak..
veya gönüllü ..ücretsiz , karşılıksız çalışma gibi tanımlanmış bir durum varmıdır?
Birden fazla yerde sigortalı olabilirsiniz.