Aynı Dönemlerde SSK ve BAĞKUR Sigortalılık Hâli
Merhaba,
Benim sigorta başlangıcım (SSK)1990 yılı. 01.08.1996 ile 31.07.2011 yılları arasında bir otelde müdür
(SSK ) olarak çalıştım. Bu arada otelin içinde 2008 yılında bir hediyelik eşya dükkanı açtım. SSK lı olduğumdan Bağkur'a başvuruda bulunmadım. Dükkanımın kapanışını 29.02.2012 de yaptım. Fakat Bağkur benim resen kaydımı yapmış. Ve bu süreç için beni borçlandırmış. Bu durumda benim ne yapmam gerekiyor?!
Araştırabildiğim kadarıyla kişi aynı anda iki sosyal güvenlik kurumundan yararlanamaması lazım! Teklik ilkesi diye birşey varmış. Bu konuda beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla,
Cevap: Aynı Dönemlerde SSK ve BAĞKUR Sigortalılık Hâli
Çalışmalarınızda ara verdinizmi?
Bağkur sizin tescilinizi hangi tarihte yaptı?
2 ayrı sigorta aynı anda olamaz. Yukarıdaki soruların cevaplarına göre biri iptal olur.
01.08.1996 ile 31.07.2011 yılları arası SSK primlerim kesintisiz ödendi. Bu arada 01.10.2008 tarihinde Bağkur beni açtığım dükkandan dolayı re'sen kayıt etmiş ve dükkanı kapattığım 29.02.2012 tarihine kadar prim borcu tahakkuk ettirmiş! Bu durumda ben 01.10.2008 ile 31.07.2011 tarihleri arasındaki Bağkur prim borcumun düşümünü istemem gerekmiyor mu? Kalan 6 aylık bölümü de ödemem mi gerekecek? Yoksa Bağkur borcumun tamamınınmı silinmesini talep etmeliyim?!
Teşekkürler,
SGK ya gidin ve dilekçe ile düzeltme isteyin.
Evet 6 aylık bağkurlu olacaksınız.
Bağkur ile olan ilişkim 29.02.2012 de bitti. Daha sonrasında 10.09.2012 ile 31.03.2013 tarihleri arası SSK lı olarak çalıştım. Bağkur a dilekçe verip sözkonusu dönemin düşümünü sağlayıp, kalan 6 aylık prim borcumuda ödedikten sonra (yasaya göre) sigortamın ilk başladığı sosyal güvenlik kurumuna (SSK) bu 6 aylık hakkın devrini isteyebilirmiyim?!
SSK lı olmak daha üstün, dolayısı ile 2011 e kadar SSK, ondan sonra bağkur olacak zannediyorum ..kurumdaki memurlar hatalı bilgi verebilir, uzmanına başvurup işlemleri yazılı yapın..
http://www.alitezel.com/
Sayın MeraklıÜye,
Benim Bağkur ile ilişkim 29.02.2012 tarihinde işyerimin kapanışı ile bitti. Bağkur kayıtlarında da bu şekilde zaten. Benim esasen sorum şu ki; SSK ile Bağkur un çakıştığı tarihlerde SSK primlerim 1990 yılı itibariyle başladığı için Bağkur primlerimin düşümü, 31.07.2011 de SSK çıkışım verildiği için, Bağkur bitiş tarihim olan 29.02.2012 ye kadar olan 6 aylık primimi ödeyip sonrasında bu hakkımı SSK ya devredip devredemeyeceğim?! Çünki sonrasında benim SSK lı çalışmam var tekrar yaklaşık 7 ay!