Kamu Görevlisine Hakaret ve İddianame
Öncelikle herkese merhaba. Hakkımda kamu görevlisine hakaret sebebiyle dava açıldı. Davada sanık pozisyonunda 4 kişiyiz.Açık şekilde hakaret ya sinkaflı söz içeren bir kelime katiyen yazmadım. Yani hakaret içeren bir kelime yoktu. Kendim de kamu görevlisi olduğum için ve birine hakareti acizlik gördüğüm için kimsenin şahsına bu zamana kadar hakaret etmedim. Ama yazdığım yazı hakaret olarak algılanıp dava açıldı. 4 sanığını ikisinin yazısı net şekilde hakaret ve sinkaflı söz içeriyor. Sormak istediğimse; devlet memuru olduğum için ceza almaktan çekiniyorum. Şayet ceza alırsam HAGB almamam için bir neden var mı acaba? Daha önce hiçbir suça karışmadığımı da belirtmek isterim. Saygılar,iyi çalışmalar.
Cevap: Kamu Görevlisine Hakaret ve İddianame
Anladığım kadarıyla sicili temiz bir kamu görevlisisiniz.Yazdığınız suça ve konumunuza bakılırsa hagb almamanız için bir sebep olmadığı gibi içinde bulunduğunuz durum hagb için bire-bir uymakta.Sizi etkileyecek bir şey çıkmaz.Denetim süresince de geçmişte olduğu gibi bir yaşantı sürerseniz dava tüm sonuçlarıyla ortadan kalkmış olur.Geçmiş olsun.
Öncelikle çok teşekkür ederim vakit ayırıp cevap yazdığınız için. Biz, bana takipsizlik verileceğini düşünüp ve inanıyorduk. Ama maalesef söylemlerimde hakaret içeren bir kelime olmamasına rağmen dava açıldı.Gerçekten çok zor bir psikoloji. Erteleme verilmesinden çekiniyorum ama hiçbir hakim göz göre göre senin lehine olan varken aleyhte olanı vermez diyorlar. Sizler daha tecrübelisiniz. Öyle bir durum olma riski ne kadar var acaba? Sonuçta öyle bir şey olursa memuriyete son vermeye kadar gidebilecek bir durum söz konusu. Bir de hakim iddianameye bağlı mı kalır acaba? Yani sevk maddelerinden başka maddeler uygular mı ki?
Bahsi geçen suç memuriyetten çıkarılmaya gerekçe değildir.Endişenizi anlıyorum ama çok daha ciddi durumlar(kamu görevlisine hakaret, darp, tehdit den ceza almış başka bir kamu görevlisinin hagb sini alıp memuriyetine devam ettiği bir örneğe de bizzat şahidim) gördüm.Ne yazıldı veya söylendi bilmiyorum lakin normal şartlarda bir hakaret bile varsa sizin durumunuzdaki bir kişi için sonuç kuvvetle muhtemel hagbdir.Hakaret unsurları tam oluşmamışsa beraat etmeniz beklenmelidir.
Peki hakimin iddianameye bağlı kalıp kalmamasıyla (sevk maddelerinin harici işlem) ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Bu arada sizlerin vaktini de çalmak istemediğimi; ama fikirlerinizin bana destek olduğunu da belirtmek isterim.
Mahkemeye iddianame sunan kişi savcıdır.Hakim bu iddianameler doğrultusunda yargılama yapar.Hakim iddia makamında değildir.Siz bu suçu işlerken (yargılama sırasında) başkaca suçlarda işlediğiniz ortaya çıkarsa o zaman ihtimal başka suç ve suçlamalarla muhatap olursunuz.Onun dışında hakimin durup dururken talep edilen suçlamaların dışına çıkıp, sizi başka şeylerden suçlayarak yargılaması gibi bir şey olması beklenemez.
Biraz daha somutlaştıracak olursam; ben yaptığım bir yoruma muhattabım. Karşı tarafta 1 davacı ve alt satırlarda da 3 adet müşteki bulunmakta.Herhangi bir isim ya da bir şey söylenme durumu yok. Zaten kişileri tanımamaktayım. İddianamede zincirleme suça ait sevk maddesi bulunmamakta. Ya da aleniyet hakkındaki madde yer almamakta. Zincirleme suç diye tabir edilme durumu nedir ki?
Konuyla ilgili kişisel kanaat bildirebilecek arkadaşlar varsa da memnun olurum.
Savcı; örneğin alenen hakaret diye iddianamede belirtir mi eğer böyle bir şey varsa? Ya da Zincirleme suç var diye iddianamede buna yer verir mi? Yoksa bunların olup olmadığını direkt olarak hakim mi takdir eder?