MADDE 18 - Angarya. Sözleşme Geçerli mi?
Selamlar,
Özel bir şirket işe giriş şartı olarak belirli bir süre zorunlu hizmet şartı istiyor. Yani seni işe alırsam şu kadar yıl istifa edemezsin, edersen şirkete şu kadar miktar tazminat ödersin diyor.
Bu talebin hukuksal olarak hükmü nedir? Anayasanın 18. maddesine (yahut herhangi başka bir kanun hükmüne) aykırı mıdır ? Yoksa taraflar karşılıklı imza atarsa artık çalışan bunu kendi isteği ile imzaladığı için (ortada baskı yok, işe girme talebe ve kabule bağlı) anlaşma geçerli midir?
MADDE 18- Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.
Şekil ve şartları kanunla düzenlenmek üzere hükümlülük veya tutukluluk süreleri içindeki çalıştırmalar;
olağanüstü hallerde vatandaşlardan istenecek hizmetler; ülke ihtiyaçlarının zorunlu kıldığı alanlarda öngörülen
vatandaşlık ödevi niteliğindeki beden ve fikir çalışmaları, zorla çalıştırma sayılmaz
Teşekkürler, Saygılar
Cevap: MADDE 18 - Angarya. Sözleşme Geçerli mi?
Hukukçu arkadaşlar yok mu bir yorum?
Bahsettiğiniz şart iş hayatında sıklıkla karşılaşılan bir şart. İşverenin vereceği eğitimler, kazanılan tecrübelerin karşılığında işin görülmesinin olmayacak bir anda kesintiye uğramasını önlemek için alınan tedbvirlerdendir ve genellikle de kabul görür.
Angarya da değildir bu durum.
Sözleşmeyi imzalasanız da, örneğin 3yıldan önce ayrılırsa çalışan şu kadar tazminat öder şeklindeki tek taraflı düzenlenmiş bir madde geçersiz kabul edilir dava durumunda.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Bahsettiğiniz şart iş hayatında sıklıkla karşılaşılan bir şart. İşverenin vereceği eğitimler, kazanılan tecrübelerin karşılığında işin görülmesinin olmayacak bir anda kesintiye uğramasını önlemek için alınan tedbvirlerdendir ve genellikle de kabul görür.
Angarya da değildir bu durum.
Sözleşmeyi imzalasanız da, örneğin 3yıldan önce ayrılırsa çalışan şu kadar tazminat öder şeklindeki tek taraflı düzenlenmiş bir madde geçersiz kabul edilir dava durumunda.
Cevap için teşekkürler. Yalnız durumu tam anlayamadım.
Kabul edilen bir durum ama hukuksal bir bağlayıcılığı yok mu diyorsunuz.
Yani sözleşmeye laf olsun diye yazılıyor ama mahkemeye giderse çalışan lehinedir bir şey çıkmaz mı?
Hayır öyle demiyorum,
sadece işçinin ödeyeceği şekilde düzenlenmiş, herhangi bir eğitim vb. gidere bağlanmamış cezai şart maddeleri geçerli kabul edilmez.
İşveren tarafından masrafları sağlanmış olan bir eğitim aldıysanız, bu eğitim karşılığında x süreden önce ayrılmanız durumunda ödemenizi gerektirecek makul miktardaki tazminat içeren maddeler, tek taraf için düzenlenmiş olsa da kabul görür.
Sözleşmelerde süre konulabilir bu yasaldır. Ama Sözleşmede süre konup çalışan misal 3 yıl dolmadan ayrılırsa tazminat öder maddesi varsa bu hüküm sadece çalışana yönelik olduğundan tek taraflı madde olur ve hükümsüz olur.
Eğer sözleşmede sözleşme süresi içinde, iş akdi fesh olursa fesh eden taraf diğer tarafa tazminat öder deseydi tektaraflı olmazdı ve madde geçerli olacaktı.
Süre anlaşması kabül edilen bir durum Angarya değildir, ama tazminat maddesi kabül edilemez bir durum oluyor.
Değerli yorumlarınızla aydınlattığınız için teşekkür ederim.
Saygılar