Kira kontratı süresi bitimi
merhaba, evsahibimle küçük bisorun yaşadık, kendisi telefon ile arayıp evi kiraya verdiğini söyledi. kira kontratım 20.07.2013 itibariyle doluyor. bende kiralamış olduğum yeni ev henüz tam bitmediği için ev sahibine ne zaman çıkacağımı tam tarih olarak veremiyorum.yaklaşık 1-1,5 ay gibi şeklinde bi tarih versem bana dava açabilirmi, (tam tarih vermediğim için). eve girerkende bizden depozit karşılığı olarak 2 milyarlık senet aldı, bunu bize karşı kullanabilirmi? normalde kira ödemem düzenlidir ve her ay kirayı ödediğime dair aylık kira senedimi alırım. birde kira kontratında ev sıfır şeklinde kiraladık. boyamızı yaptıracağız, onun dışında hiçbir zararımız yok bize ekstra masraf çıkartırmı (evin işte çeşme bataryaları yeni diye).
Cevap: Kira kontratı süresi bitimi
Kira sözleşmenizin süresinin sona ermesi ev sahibinize sözleşmeyi feshetme hakkı vermez, sözleşmeniz aynı koşullar ile 1 yıl uzamış bulunmaktadır. Ev sahibinin sözleşmeyi feshetmesi ancak dava yoluyla olabilir bu da; ya kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa ya da kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise mümkün olabilir, veya ev sahibiniz evi başkasına sattı ise yeni ev sahibinin şahsından doğan sebepler ile kira sözleşmesi sona erdirilebilir, fakat belirtmek gerekir ki siz de uzamış olan sözleşmenizi keyfi olarak sona erdiremezsiniz.
Sayın avukatın dediği gibi Şu an size dava açamaz çünkü sözleşmeniz uzamış. Sözleşmenin uzatılmayacağını birbirinize yazılı olarak kira kontratında yazan sürede bildirmeliydiniz. ev sahibi ile ve evi tutan kiracı ile anlaşma yoluna gidin. 1.5 ay sonra çıkacaksanız karşılıklı protokol yapın. Yoksa ev sahibi 1 yıllık kira bedelini tahsil yoluna gidebilir.
teşekkür ederim cevabınız için. her sene kira kontratını yeniliyorduk, 1 senelik olarak. o yüzden kafam rahattı. birde kontrat bitim tarihine 10 gün var bu zaman zarfında kendilerine bildirmiş olsak olur heralde (sözlü). ev sıfır olarak kiraladığımız için bizden haliyle musluk bataryalarını felan (ki sorun yok sadece malzemeden dolayı yıpranma var) yenilememizi isteyebilirmi? zaten zannedersem kiracı felan bulmuş değil sadece biz evi boşlatalım diye yapıyor.