Borçlu, hacizli konutta ikamet etmiyor. Burada başka bir aile oturuyor. Bu durumda borçlunun bu konuttan kira aldığı muhakkaktır.
Bu kira ödemelerine haciz konabilir mi?
Printable View
Borçlu, hacizli konutta ikamet etmiyor. Burada başka bir aile oturuyor. Bu durumda borçlunun bu konuttan kira aldığı muhakkaktır.
Bu kira ödemelerine haciz konabilir mi?
Cevabınız için teşekkürler.
Muhtemelen "biz kira vermeden oturuyoruz" diye yalan söyleyecekler ya da komik bir kira söyleyecekler, geri kalanını borçluya elden ödeyecekler gibi bir his var içinde ama denemeden bilemeyiz.
Kiranın banka kanalıyla yatırılması ihtimaline binaen, tüm bankalara ve PTT hesabına 89/1 gönderebilirsiniz.
Bir noktayı tam anlayamadım:
Hacizli olan taşınmaz da belli, içinde oturan kiracı da belli. İhbarnamenin kiracıya "kiralarınızı bundan sonra şu hesaba yatırmalısınız" diye gönderilmesi gerektiğini düşünmüştüm. Bahsettiğiniz 89/1, neden bankalara / ptt'ye gönderilir ki? Sonuçta borçlunun hesaplarına gelecek paraları değil, sadece bu taşınmazın kirasını istiyoruz.
Konut kiraları belli bir miktardan fazla ise bankaya yatırılmak zorunda ya siz de bankaya ve ptt'ye ihbarda bulunursanız kirayı haczetmiş olursunuz haciz talebinizi sadece kira geliri için yaparsanız haciz ihbarına da öyle yazılır sadece kira açıklamalı miktar haczedilir.
Kavyaramadığım bir durum var. Kiracı belki kanuna uygun olmayarak, suç işleyerek elden ödüyor, ya da borçlunun hesabına değil başka hesaba yatırıyor. Ya da her ay değişik banka hesaplarına yatırıyor olabilir. Kiracıya bunu sormadan bilme şansı yok. En azından kiracıya resmi olarak "kirayı nereye ödüyorsun" diye sorma şansımız var mı?
Bunları göz önünde bulundurduğumda "kira teoride haczedilir ama pratikte haczedilemez" sonucuna varmak üzereyim.
Kirayı nereye ödüyorsun diye resmi yazıyla ya da memurla hacize çıkıp kiracıdan şifahen sorulması da mümkün direkt kiraya haciz konulduğu ihbar edilip nereye ödüyorsa da artık borç bitene kadar dosyaya ödemesi gerektiği ihbarı da mümkün. Ben kira ödemiyorum ya da çok ucuz bir bedel ifade ederse icra hakimliğine dava açmak mümkün.