Kira kontratı olmayan ve kirasını ödemeyen kiracıyı çıkartma
cevabınız için şimdiden tşkler..
benim 5 sene önce kiraya verdiğim bir dükkanım var.bu 5 sene zarfında herhangi bir şözleşme veya kira kontratı yapmadık.5 senedir kiralarımı elden alıyordum ve herhangi bir yazılı belge vermiyordum.son 4-5 aydır kiralarımı alamıyorum ve kiracım beni çıkartmak için kanuni yola başvur diyor.ilk kiraya verilirken yani 5 sene önce maliyeden memurlar geldiğinde kira ne kadar deyip sembolik bişey yazdılar.kiracımda sadece bunu öderim diyor. ama gerçekle yazılan arasında dağlar kadar fark var.benim bundan sonra izlemem gereken yol ne olmalıdır. noterle 2 defa ihtar çektiğimde sonuç alma sürem ne kadar olur ve ne kadar sürede boşalttırabilirim dükkanı? şimdiden tşkler cevabınız için..
Cevap: kira kontratı olmayan ve kirasını ödemeyen kiracıyı çıkartma
Siz zaten bahsi geçen sembolik rakamın(maliyeye bildirdiğiniz) çok çok üzerinde olduğunu söylediğiniz kirayı elden alarak vergi kaçırmış oluyorsunuz ve kiranın bankaya yatma zorunluluğunu ihlal etmiş gözüküyorsunuz.Şimdi resmi makamlara ben elden şu kadar kira alıyordum diye gidince vergi cezalarıyla karşılaşmanız ihtimal dahilinde.Bunu bilen kiracının elinde böyle bir koz olduğunu da unutmayın derim.Noterden çektiğiniz ihtarlar sonunda 1 seneyi bulan davalarla da uğraşmak gene karşılaşılan durumlardan.Sizin durumunuz için buradan herhangi birinin tam şu kadar sürer demesi zaten mümkün değil.Kolay gelsin.
anladım ama şöyle bir durum var. kiracı ile aramızda herhangi bir sözleşme veya kontrat yok..sadece 5 sene önce dükkana giriş zamanı maliyecilerin imzalatmış olduğu bir rakam var. ondan sonra herhangi bir sözleşme veya bankaya yatan bir para yok.bana ceza gelir ama kiracıya da ceza gelmezmi? oda gerçek olan rakamı maliyeye bildirmediği için ve vergi kaçırdığı için. zaten benim amacım çıkmasını sağlamak. ona ihtar çekerken maliyecilerin yazdığı rakam üzerinden atıyorum 2veya 3 senedir kiramı alamıyorum desem.yani normalde aldığım kirayı değilde yazılı olan kira miktarını da alamadığımı belirtsem çıkarma işlemi kolaylaşırmı? yani kiramı alamadığımı belirterek ihtar çeksem kiracı elinde herhangi bir belge olmadığı için ispatlayamazsa parayı elden verdiğini dükkandan çıkma olayı ne kadar süre alır?
tşkler ilginiz için..
Kira yoluyla gelir elde eden sizsiniz, bunun vergisi de size ait durumda.3 senedir kira alamayan birinin şu anda ihtar çekmesi akla mantığa yakın değil.Sizin sorununuz tam olarak şu; şimdiye kadar hukuk ve işleyişlerinin dışında hareket etmişsiniz(kontrat yok, elden kira alma durumu ile maliyeye bildirilenle gerçek kiranın farklı oluşu ve vergi kaçırma vs.) şimdi işinize gelmeyen durumlar geliştiği için aynı sistemin gelip sizi bir an önce kayıpsız kurtarmasını bekliyorsunuz.İki tarafından cezalar alabileceği, iftira veya gerçek dışı beyanlar yüzünden gene iki tarafında başının ağrıya bileceği(3 yıldır kira almıyorum gibi gerçek dışı ifadelerle) uzun ve masraflı bir süreç sizi bekliyor.Ne kadar süre alacağını da buradan tam olarak söylemek için medyum olmak gerekir.Karşı taraf direttiği sürece kabaca bir yıl civarı bir zamandan bahsedilebilir.Kolay gelsin.
anladım dediğinizi ama şunu anlayamadım; kira kontratı olmasa bile sözle akit diye bir olay yokmu kira sözleşmelerinde? ben mesela desemki '3sene değilde son seneki kiramı alamadım ve bunu alamadığım için çıkarılmasını istiyorum' burdan bişey elde edemezmiyim? sonuçta kiracıya elden ödediğine dair herhangi bir belge vermişliğim yok..yani benim amacım para almak vs değil benim amacım kiracıyı en kısa yoldan çıkarmak..bunun için nasıl bir yol izleyebilirim.? tşkler..
Sözlü akit diye bir kavram var ancak her ne kadar akit sözlü olsa da bahsi geçen kira bankaya kira bedeli açıklamasıyla yatırılmalı ve yasada belirlenen oranlarda vergilendirilmelidir.Sözlü akit üzerine kiranın yatmadığına dair ihtarlar çekilebilir.Bunlara istinaden tahliye davası açılabilir.Onda da bu durumlar ortaya çıkarsa(vergi verilmemesi, stopajdan kaçılması vs.) iki tarafta ayrıca vergi ve para cezalarıyla karşılaşabilir.Tahliye davası sonucu lehinize çıkarsa belirtilen süre içinde kiracı mülkü boşaltmalıdır.Ancak ısrarla dediğim gibi burdan süre vermek mümkün değil.İtirazı, ertelemesi, adli tatili, şusu busu bir çok farklı değişken var.Başvurulacak yol kısaca 2 ihtar ve tahliye davası olmalıdır.Kolay gelsin.