Kilometresi düşürülmüş araç mağduru olarak hak arama
Merhabalar. 2011 Mayıs ayında 82000 km olarak aldığım 2006 model aracımı bu ay satmak istediğimde,tüvtürk kayıtlarında 2009 muayenesinde 123000 km de olduğunu öğrendim.Hatalı kayıt olduğunu düşünerek yetkili servis kayıtlarını incelettiğimde km nin gerçekten düşürüldüğünü anladım.Araç elimde kaldı denebilir.Bunu yapanların yanına kar kalmaması için elimden geleni yapmak istiyorum.Nasıl bir hukuki süreç izlemeliyim? Bu şekilde açılmış olan davalarda ne tip kararlar çıkmıştır? Emsal kararlar varsa bunları nasıl nereden temin edebilirim? Dava süreci tahminen ne kadar sürer? Ek olarak otomobilin ilan verildiği internet sitesinden ilan kayıtlarına ulaşabileceğim söylendi. Yardımlarınız için teşekkürler.
Cevap: Kilometresi düşürülmüş araç mağduru olarak hak arama
Alıntı:
selchooq rumuzlu üyeden alıntı
2009 muayenesinde 123000 km de olduğunu öğrendim
Aracı size satan kişi, bahsettiğiniz 2009 muayenesinde aracın sahibi miydi?
Emin değilim ama zannedersem hayır. Sürekli araç alıp satan biri olarak tanınıyor
Alıntı:
selchooq rumuzlu üyeden alıntı
Emin değilim ama zannedersem hayır. Sürekli araç alıp satan biri olarak tanınıyor
Öncelikle bu konuyu araştırmanızı öneriyorum, eğer size satan kişi o tarihte aracın sahibi değilse kilometresiyle oynandığını bilmediğini iddia edecektir, bu durumda onun bunu bildiğini ve bildiği halde size böyle sattığını ileri sürerken oldukça zorlanırsınız.
Fakat bence size satan kişiye durumu bildirir bir ihtar da çekebilirsiniz zira bu ihtarı göndermenizde (o tarihte sahibi olsun veya olmasın) satıcıyı temerrüde düşürmek bakımından da yarar görüyorum.
Benden önceki sahibi zamanında 123000 km de muayeneye girdiğini öğrenirsem ne yapmalıyım, eğer daha önceki sahiplerinden biri zamanında olmuşsa bu işlem süreç nasıl olur?
Merhaba selchooq,
Yukarıda anlattıklarınız doğrultusunda fikir yürütüyorum ve aracın motor bölümü tamamen kullanılamaz hale gelip yeniden motor yapılmış olabilir. Bazı araç sahipleri aracın değerinin düşmemesi için hasarı kendileri karışılıyor ve hasar kaydı oluşturmadan fabrika çıkışı haliymiş gibi satış yapabiliyor. Yani sizin aracınızdaki motor sonradan yapılmış olma ihtimali var. Böyle bir ihtimal doğrultusunda aracın motoru 82.000km'de aracın kendi ( kasası ) 123.000km'de olabilir. Güvendiğiniz bir expertize yada sanayi ustasına aracınızı bir gösterin derim.
Alıntı:
Av.Orhan AKA rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle bu konuyu araştırmanızı öneriyorum, eğer size satan kişi o tarihte aracın sahibi değilse kilometresiyle oynandığını bilmediğini iddia edecektir, bu durumda onun bunu bildiğini ve bildiği halde size böyle sattığını ileri sürerken oldukça zorlanırsınız.
Fakat bence size satan kişiye durumu bildirir bir ihtar da çekebilirsiniz zira bu ihtarı göndermenizde (o tarihte sahibi olsun veya olmasın) satıcıyı temerrüde düşürmek bakımından da yarar görüyorum.
Orhan bey şu konu hakkında yardımlarınızı talep ediyorum. Bu konuda bir çok yazınıza rastladım
https://www.hukuki.net/showthread.php...va-Asim-Suresi