Noterden satışı yapılan aracın vergisi bana geldi
Merhaba,
2000 yılında babama aracımı satması için vekalet vermiştim. Kendisi de noterden satış yapmış ancak elimizde bir belge yok. Mart 2013 tarihinde aracın muayenesi yapılmadığından ve vergi borcundan dolayı 625 TL olan borç 1300 TL olarak faizli olarak adıma işyerine geldi. Anlaşılan bu kadar zaman satın alan kişi ruhsatı üzerine almamış. Noteri hatırlıyoruz ancak 2000 yılı yaz aylarından biriydi tam tarih ve ayı hatırlamıyoruz. Satışı olan aracın kaydını bulmamız için noter bizden kişinin adını istiyor kayıtları ancak böyle bulabilirlermiş, arşivden kaydı bulmanın başka bir yolu yok mudur?
Trafik Tescil de sadece benim adım var, aracı kimin kullandığını nasıl bulabilirim ki? Bu durumda vergiyi ödemekten başka bir çözüm yolu var mıdır? Aracı nasıl buldurabilir ve o kişilere ulaşabilirim?
Cevap: Noterden satışı yapılan aracın vergisi bana geldi
Trafik Tescile gidip memura durumu anlattığımda Hurda İşlemi yapmam gerektiğini söyledi. Aracı buldurmadan hurda işlemi yapmak mümkün müdür? Aracı satın alan kişi daha sonra bana karşı hukuki bir dava açma hakkına sahip midir? Konu hakkında bilgisi olanlar yardımcı olabilirse çok sevinirim.
Aracı buldurmak için yakalatmak gerekir bu da ya kendinizi birine borçlandırıp icradan yakalama çıkarttıracaksınız ya da aracın çalındığını ihbar edeceksiniz yakalandığında araç sahibi bu defa satış belgesini gösterir adli mercileri fuzuli işgalden size işlem yapılabilir bu da ertelemeli bir ceza olabilir para cezası olabilir bana kalırsa değer araç yarın bir gün kaza yapar sigortasız çıkar dünya kadar borç çıkabilir size sigorta deyince aklıma geldi araca sigorta yapılıp yapılmadığını araştırın şahsa ait bilgi bulunabilir.
Araç satılıp satışı yapılmadığında kimi zaman alıcının "satıcıyı bulamadım devir yapamadım başım belaya girer mi" kimi zaman da satıcının "alıcıyı bulamadım devir yapamadım başım belaya girer mi" sorularını görüyorum. Bir araç fiilen satılıp kayden satış yapılmadı ise satıcı mı risk altındadır alıcı mı?
İki tarafında karşılaşacağı sorunlar olur ama malesef ülkemizde bir ihmalden biri zarar görecekse bu mutlaka iyi niyetli veya gariban olur art niyetliye umursamaz sorumsuza pek bir şey olmuyor.
Eskiden bu şekilde çok vaka olurdu sanırım baya bir süredir noterler satış işlemlerini bir ay içinde trafiğe bildiriyor.
Aynı sıkıntı bende de var. Ne noter satışı var elimde ne de kişinin adı soyadı...Bir sonuç alabildiniz mi? Teşekkürler...
Alıntı:
lotus999 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
2000 yılında babama aracımı satması için vekalet vermiştim. Kendisi de noterden satış yapmış ancak elimizde bir belge yok. Mart 2013 tarihinde aracın muayenesi yapılmadığından ve vergi borcundan dolayı 625 TL olan borç 1300 TL olarak faizli olarak adıma işyerine geldi. Anlaşılan bu kadar zaman satın alan kişi ruhsatı üzerine almamış. Noteri hatırlıyoruz ancak 2000 yılı yaz aylarından biriydi tam tarih ve ayı hatırlamıyoruz. Satışı olan aracın kaydını bulmamız için noter bizden kişinin adını istiyor kayıtları ancak böyle bulabilirlermiş, arşivden kaydı bulmanın başka bir yolu yok mudur?
Trafik Tescil de sadece benim adım var, aracı kimin kullandığını nasıl bulabilirim ki? Bu durumda vergiyi ödemekten başka bir çözüm yolu var mıdır? Aracı nasıl buldurabilir ve o kişilere ulaşabilirim?
Uzun süredir yanıtlamayı atlamışım ancak başka birilerine faydası olur diye paylaşmak istedim. Ben trafiğe gittiğimde bana arşivden kayıtlara bakmak mümkün değil denmişti. Daha sonra trafik muamele işlemlerini yapan bir firmaya gittim, arşivden araç kayıtlarına baktıracağını söyledi ve gerçekten de gidip memurla görüştü ve 10 dakika içinde aracın arşivlerden kayıtlarına ulaştılar. Meğerse araç Denizli'de birine satılmış ve plakası değişmiş ancak trafikte işlenmesi atlanmış ve bana vergi doğmuş. Bunu fark edince kayıtlara geçtiler, vergi dairesine gittim ve elimdeki belgeyi verdim ve borcu yoktur işlemi gördü. Trafik muamelesi yapan firmaya 150 TL verip vergi borcu olan 10 katını ödemekten veya memurun dediği hurda işlemi yapmak gibi gereksiz işlemlerden kurtulmuş oldum. Mutlaka aracın arşivden kime satıldığını...vs gibi kayıtları çıkartın alıcıya bu şekilde ulaşmak mümkün.