Kiracıyı evimden nasıl tahliye ederim?
merhabalar benim öyle bir büyük sorunum varki karma karışık altk komşumun bize çok iyi insan diyerek bir kişiye evimi kiraya verdim. ancak kontrat yamadık sadece banka kanalıyla şahısın düzenli kira ödemesi yaparken bir süre sonra kirayı aksatmaya düzensiz ödemeye başladı. kendisi ile iyi niyetli olarak konuşarak oğlumuzun duurumundan dolayı satacağımızı sölediğimize rağmen evimizi tahliye etmeye niyetli olmadığı ve telefonlarımıza dahi cevap vermiyorlar. noter ile tahliye için ihtarname göndermemize rağmen kiracı mernis kayıtlarında benim evimin adreside boş gözüktüğünden muhtara yanlış beyan vererek tahmiminim komşusu olduğunu beyan ederek böyle bir kişinin oturmadığını yazılı beyan ederek muhtarlık tarafından ihtarname tebliğ edilmeden notere geri gelmiş, bu durumdan nasıl bir yol izleyebilirim. bu işten zararsız nasıl kurtulabilirim lütfen bana yardımcı olurmusunuz şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
Cevap: Kİraciyi evİmden asil tahlİye ederİm.
Aksattığı ödemediği kiralar için noterden ihtar yollayabilirsiniz kiralanan yer konutsa tebliğ edilmemiş olsa da haklı çıkarsınız iki defa bu şekilde haklı ihtar tahliye sebebidir. Satmak için içindeki kiracının çıkmasını beklemek zorunda değilsiniz satın yeni malik uğraşsın.
adam bu işin kurdu olmuş harhaldeki hiç önemsemiyor evi gelen müşterilere bile göstermek istemiyor. mernis kayıtlarında benim adresim boş gözüküyor. kimlik tespiti ve evde oturduğunu nasıl ispatlarım... yapmiş olduğu fiil ve ikamet bildirimde bulunmamak suç ama uyanık akşam geç saatlerde evine gelyor. öyleki çok usandım valla evde huzur kalmadı.... dava açsam olurmu bana zararı olurmu. haber vermeden kaçarsa şahıs tespit edilemez ise masraf bizemi yüklenir işin birde ba tarafı var. başka bir davadan yaşadım da..
Merhabalar,
İçinde kiracı olan bir evi satın almak için bugün itibari ile sözleşme yapmak ve kapora vermek sureti ile işlem başlattım. Yani tam olarak auvukat beyin belirttiği gibi, içerideki kiracı ile "uğraşmak" durumunda olan yeni malik durumundayım. Üzerime başka bir gayrimenkulum bulunmadığı gibi evlilik arefesinde olan bir insanım ve daireme hemen taşınmak istiyorum. Mülkü satın aldığım malik tarafından tarafıma bildirildiği üzere kiracının 3 aydır sözleşmesi yok ve kira ödemediği bilgisi aktarıldı bana. Cuma günü itibari ile tapuya gidilip satış işlemi tamamlanacak. Kulağıma çalınan şöyle bir bilgi var. Ben üzerinde başka bir gayrimenkul bulunmayan ve evine taşınmak isteyen yeni ev sahibi olarak, kiracıya ivedilikle evi boşaltması için tapuyu üzerime alır almak bir ihtiarname/prostesto çekebiliyor ve 15 gün gibi kısa bir süre içerisinde kiracı evi boşlatmassa resmi makamlar tarafından evin boşaltılması için işlem başlatabiliyormuşum.
Bu bilgi doğru mudur? Yoksa dava mı açmak gerekir?
Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
Saygılar
Alıntı:
itwasme rumuzlu üyeden alıntı
Üzerime başka bir gayrimenkulum bulunmadığı gibi evlilik arefesinde olan bir insanım ve daireme hemen taşınmak istiyorum. Mülkü satın aldığım malik tarafından tarafıma bildirildiği üzere kiracının 3 aydır sözleşmesi yok ve kira ödemediği bilgisi aktarıldı bana. Cuma günü itibari ile tapuya gidilip satış işlemi tamamlanacak. Kulağıma çalınan şöyle bir bilgi var. Ben üzerinde başka bir gayrimenkul bulunmayan ve evine taşınmak isteyen yeni ev sahibi olarak, kiracıya ivedilikle evi boşaltması için tapuyu üzerime alır almak bir ihtiarname/prostesto çekebiliyor ve 15 gün gibi kısa bir süre içerisinde kiracı evi boşlatmassa resmi makamlar tarafından evin boşaltılması için işlem başlatabiliyormuşum.
Türk Borçlar Kanunu
b. Yeni malikin gereksinimi
MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.
Alıntı:
Av.Orhan AKA rumuzlu üyeden alıntı
Türk Borçlar Kanunu
b. Yeni malikin gereksinimi
MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.
Onur bey bunların sözleşmeleri yokki.
Ev boş olarak göründüğünden dolayı Polise başvuru yapıp biri evimin kapısını girip evime yerleşmiş dese polis çıkararmı ?
Evde kiracılarsa sözleşmeleri vardır ama yazılı ama şifahi ama sarih ama zımni... Polis o işlere bakmaz yalan dolan ifadelerle adli mercilere müracaat adamın başına ne belalar açar.