Manevi Tazminat Davası (Zaman Aşımı)
Merhaba
2009 Yılında çalıştığım işyerinden kendi rızam ile ayrıldım ihbar süresini beklemeden ayrıldığım için işveren dava açtı.
ayrıldığımın ilk haftası sonradan haberim olduğu bir olay olmuş. Şirketin info mailinden yeni başlayacağım işyerinin info mailine bu kişi bizden gizli belge ve evrakları işyerinden ayrılırken yanında almıştır vs.. gibi bir takım suçlamalarda bulunan bir mail atılmıştır. Yeni çalışmaya başlayacağım şirket bunu araştırarak sonradan durumun böyle olmadığına inanmış ve beni işe almıştır.
Bu süreçte 2 yıl içinde benim ihbar süresine dayalı davamı kaybetmiş bulunmaktayım eski işyerime para ödedim.
aradan 4 yıl geçmesine rağmen ben bu maile ve 2 tane şahit ile birlikte eski iş yerime tazminat davası açabilirmiyim?
Görüş ve önerilerinize ihtiyaçım var.
Teşekkürler.
Cevap: Manevi Tazminat Davası (Zaman Aşımı)
Hakkınızda bir takım suçlamalarda bulunan bir mail atıldığını tam olarak ne zaman öğrendiğiniz hakkında bir kanaat edinemedim fakat;
Kural olarak
TBK.MADDE 72 hükmü- Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Ancak, tazminat ceza kanunlarının daha uzun bir zamanaşımı öngördüğü cezayı gerektiren bir fiilden doğmuşsa, bu zamanaşımı uygulanır. şeklindedir.
Mesajınızdan anlayabildiğim kadarıyla mail olayını işten ayrıldıktan hemen sonra öğrenmişsiniz, manevi tazminat davasına yönelik olmak üzere, zamanaşımı bakımından eski işvereninizin atmış olduğu mesaj iftira veya suç uydurma suçlarını oluşturmasa da en azından hakaret suçunu oluşturmaktadır kanaatindeyim, o halde zamanaşımı süresi ceza zamanaşımı süresi olan 8 yıl olacaktır. Bu 8 senelik süre ise sizin bu mail olayını öğrendiğiniz günden itibaren başlayacaktır.
İyi günler.
Cevap: Manevi Tazminat Davası (Zaman Aşımı)
2009 ile 2019 yılları arasında bu mail yazışmasını ne zaman öğrendi iseniz o tarihten itibaren iki yıl içerisinde açmanız lazım. Ayrıca meslektaşım Av. Orhan Bey'in de sunduğu TBK.'nun ilgili maddesinin belirttiği şekilde ayrıca bir ceza yargılaması görülüyorsa ceza kanunda belirtilmiş daha uzun bir zamanaşımı süresi varsa o uygulanır.