Kira kontratı bitmeden ve kiracının haberi olmadan ev satılabilirmi ??
Kontratım ekimde bitiyor ama ev sahibim evi satmış. Döküntü evine zaten aylarca değerinn üstünde kira aldı, eve hiç bakım yapmadığı için ve evin o haliyle oturulamayacağı için bir sürüde masraf yaptım :'(.. şimdide satmış evini üstelik bize söylemeden, hiç muhattap olmadan ne yapmam gerekiyor ??:alala
Cevap: Kira kontratı bitmeden ve kiracının haberi olmadan ev satılabilirmi ??
Ev sahibi evi kiracıya sormadan satabilir kontratın olması süresi önem taşımaz. Yeni malikinizin size bir ay içinde ihtarname yollayıp kiraları kendisine ödemenizi ve ihitacı varsa altı ay içinde tahliye etmenizi bildirebilir. Böyle bir bildirim aldığınızdan itibaren 6 ay daha oturabilirsiniz sonra tahliye davası açması gerekir o davada bitip kesin karara bağlanıp size icra dairesinden tahliye emri gelene dek evde oturmanız mümkün bu süreç de 1-2 yılı bulabiliyor.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Ev sahibi evi kiracıya sormadan satabilir kontratın olması süresi önem taşımaz. Yeni malikinizin size bir ay içinde ihtarname yollayıp kiraları kendisine ödemenizi ve ihitacı varsa altı ay içinde tahliye etmenizi bildirebilir. Böyle bir bildirim aldığınızdan itibaren 6 ay daha oturabilirsiniz sonra tahliye davası açması gerekir o davada bitip kesin karara bağlanıp size icra dairesinden tahliye emri gelene dek evde oturmanız mümkün bu süreç de 1-2 yılı bulabiliyor.
Tabi iş davalık olursa mahkeme, avukatlık ve icra masraflarını da ödemeniz gerekecektir. Ek 2000 lira yuvarlak külfet. Kiralarını düzenli ödeğinizi varsaydığımızda. ;)
Alıntı:
Atilda09 rumuzlu üyeden alıntı
Tabi iş davalık olursa mahkeme, avukatlık ve icra masraflarını da ödemeniz gerekecektir. Ek 2000 lira yuvarlak külfet. Kiralarını düzenli ödeğinizi varsaydığımızda. ;)
nasıl yani :alala ?? ozamn bi an önce bu evden çıkıyım öyle mi?? :(
Alıntı:
sevilay6006 rumuzlu üyeden alıntı
nasıl yani :alala ?? ozamn bi an önce bu evden çıkıyım öyle mi?? :(
Bir an önce çıkmanıza gerek yok. Size ihtarname gelirse 6 ay süreniz var. Ama o sürenin sonuna doğru evi tahliye edin. Yoksa dava aleyhinize sonuçlanırsa külfete girersiniz.
Alıntı:
illegal rumuzlu üyeden alıntı
Bir an önce çıkmanıza gerek yok. Size ihtarname gelirse 6 ay süreniz var. Ama o sürenin sonuna doğru evi tahliye edin. Yoksa dava aleyhinize sonuçlanırsa külfete girersiniz.
Gerek Sayın Yaman ve gerek sayın illegal konuyu detayı ile açıklamışlar. Ben dava kısmına girmeyin demek istedim. Tabi kiranın uygun olduğunu düşünüyorsanız mahkeme külfetini eklediğinizde hesabınıza uyuyorsa mahkeme sonuna kadar beklersiniz. Son oturma tarihimiz icra işlemi günü olur. ;)
Ayrıca; bu ihtarnamede en az altı ay süre verilmeli, eğer ihtarnamede örneğin 5 ay 20 gün süre verilirse, geçersiz oluyor, ayrıca ihtarnamenin en geç satın alındığından sonraki 1 ay içinde gönderilmesi gerek diye bir şeyler hatırlıyorum.
Kira sözleşmesi tarafları bağlayan bir sözleşmedir.Sizinle ev sahibiniz arasındadır.Dolayısıyla bu sözleşme uyarınca bulunan kira hakkınızı , evi satın alan 3. kişiye karşı ileri süremezsiniz.Malik , yani evin sahibi , size danışmadan ve size haber vermeden evini tabi ki satabilir.Eğer kira sözleşmeniz , tapuya şerh verilmiş ise , satın alan malik sizin evde oturmanıza katlanmak zorundadır.Çünkü tapu herkese açıktır.Kira şerhi olduğunu bilmediğini iddia edemez.Ancak , tapuda kira şerhi yok ise , yeni malik ( yani yeni ev sahibi ) ile anlaşma yoluna gidebilirsiniz.Anlaşamama durumunda , yukarıda arkadaşların anlattığı süreç devreye girecektir.
Sevgiyle.
Merhaba iyi günler 1 yillik kira sözleşmesi yaptim bu 5. Ayin kirasini da verdim ama ev sahibim evini satmaya karar verdi
bu koşullarda ne yapmam gerek evi taşirken masraflarim oldu emlakçiya kira bedeli sundum bu konuda bana yardimci
olursaniz sevinirim iyi günler...
Alıntı:
bybyln rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba iyi günler 1 yillik kira sözleşmesi yaptim bu 5. Ayin kirasini da verdim ama ev sahibim evini satmaya karar verdi
bu koşullarda ne yapmam gerek evi taşirken masraflarim oldu emlakçiya kira bedeli sundum bu konuda bana yardimci
olursaniz sevinirim iyi günler...
Satılmasını bekleyeceksiniz öncelikle.
Satıldıktan sonra belki yeni malik sizin aynı şartlarla oturmaya devam etmenizi kabul edecek, bilmiyoruz. Yatırım amaçlı / kiraya vermek üzere de almış olabilir.
Size kiraya vermek istemiyorsa da ihtarname gönderecek. Bu da satıştan itibaren 6-7 bir süre demek. Bu durumda en azından 1 yılınız dolmuş olacak zaten.