Kredi kartı sanal alışveri 3d Secure ve dolandırıcılık
Merhabalar
Kredi kartı numaramı ve 3d secure şifremi karşımda bir ithalat firması yetkilisi olduğunu düşünerek sözde firma yetkilileriyle paylaştım. Bigileri paylaştığım kişilerin dolandırıcı olduğunu kısa bir süre içerisinde öğrenip bankaya itirazda bulundum. Bilgileri paylaştığım kişiler benden bilgileri alırken kendileri başka bir alışveriş sitesinden benim kart bilgilerimde altın siparişi vermiş ve firma siparişi onaylayıp ivedi bir şekilde altını hiç bir ilgim olmayan kişilere teslim etmiştir.Bankadan 3d secure ile işlem gerçekleştirdiğim için olumsuz yanıt aldım. Fakat kredi kartımdan çekilen tutarla ilgili hiç bir ürün veya hizmet almadım.Bu durumda tüketici mahkemesine dava açmayı düşünüyorum sizce davayı kazanma ihtimalim var mıdır? veya davayı bankaya karşı mı yoksa paramı çeken şirkete karşı mı açmalıyım.
Benim tespit ettiğim kusurlar :
Bankanın kusurları :
1-Banka 3d şifresini gönderdiğinde hiç bir şirket veya site bilgisi içermeyen sadece sms şifreniz şeklinde göndermiştir.
2-Banka alışveriş sonrasında gönderdiği mesajda paranın çekildiği firma bilgilerini sms paylaşmamıştır
3-Bankayla yaptığım görüşmede kredi kartımdan çekim yapan firmanın iletişim bilgilerini paylaşmamıştır.
Şirketin Kusurları :
1-Şirket kredi kartı bilgileri ve teslimat bilgilerinin farklı olmasına rağmen hiç bir araştırma yapmadan ürünü hemen göndermiştir.
2-Altın gibi dolandırıcılığa konu olabilecek ürünlerin siparişinde hiç bir sorgulama yapmamıştır.
Benim Kusurlarım :
1-Kredi kartı bilgimi ve 3d secure şifremi 3.kişilerle paylaştım.
Vereceğiniz bilgiler benim için çok önem arzetmektedir. İlgi ve alakanız için teşekkürler.
Cevap: Kredi kartı sanal alışveri 3d Secure ve dolandırıcılık
3D secure şifreleri tek kullanımlık değilmi bu iş nasıl olabilir ki??
Banka ve şirkete kendinizce bir takım kusurlar sıralamışsınız lakin bu olayın gerçekleşmesinin ana sebebi sizin kusurunuz.Bir şey çıkmayacağını düşünmekle beraber zaman ve bir miktarda para harcamayı göze alıyorsanız adliyeye gidip dilekçeler hazırlayarak şikayetinizi dile getirebilirsiniz.Özellikle altın aldığınız yerin kusurları arasında saydığınız;
Şirket kredi kartı bilgileri ve teslimat bilgilerinin farklı olmasına rağmen hiç bir araştırma yapmadan ürünü hemen göndermiştir - ne araştırması yapmasını bekliyordunuz? bir insan eşine akrabasına altın hediye alıyor olamaz mı? hangi alışveriş yaptığımız yer bizi araştırıyor? gibi sorular akla geliyor.
Altın gibi dolandırıcılığa konu olabilecek ürünlerin siparişinde hiç bir sorgulama yapmamıştır. (???) - adam zaten altın satıyor her altın alana ne soracak kart bilgileri tamamsa hangi adrese dersen oraya ürünü veya malını gönderir.
Yazdıklarım çok hoşunuza gitmeyebilir lakin dost acı söyler mantığıyla bunları dile getirmek durumundayız.Genede siz araştırmanızı yapın, sizi zarara sokabilecek bir tazminat davasına girişmedikten sonra en fazla yol parasıyla biraz zaman kaybedersiniz.Kolay gelsin.
Dostça cevabınız için teşekkürler. Fakat ben konunun hukuki boyutunu merak ettiğim için böyle bir başlık açtım bir avukata ait internet sitesinde şöyle bir bilgiye ulaştım
Chargeback Durumunda Hangi Belgeler Geçerlidir?
İtirazın sebebine göre farklı belgeler talep edilebilir. Genel olarak en sık rastlanan itiraz sebebi söz konusu işlemin kart sahibinin rızası dışında yapıldığıdır. Bu durumda mal ve/veya hizmetin kart sahibi tarafından teslim alındığını yasal olarak ispatlayan bir belge gerekmektedir. En iyi örnek lojistik yani nakliye veya kargo gibi işlemleri yapan firmalar tarafından imzalatılan teslimat belgesidir. Söz konusu belge, kart sahibinin "ıslak imzasını" taşıdığından bankalar tarafından yeterli görülür. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı, bu imzanın gerçek kart sahibine ait olmasıdır: Kart sahibinden başka birisinin imzaladığı bir kargo teslimat belgesi hukuken kesin bir delil olarak kabul edilemeyecektir.
Mal satışlarında durum böyleyken hizmet satışlarında durum biraz daha farklı olabilmektedir. Zira hizmet satışlarında kargo veya nakliye firması devrede olmaz. Bu nedenle hizmet satışlarında kart sahibinin söz konusu hizmeti aldığını beyan eden imzalı bir belge yardımcı olabilir. Bu belgede kart sahibinin adı, soyadı, alışverişi yaptığı kredi kartının ilk 4 ve son 4 hanesi, işlemin tutarı, tarihi, işyerinin adı, alınan hizmetin tanımı gibi bilgilerin yer alması gerekmektedir.
Esasen kredi kartı bilgilerinin 16 haneli olarak tutulması ispat hukuku de açısından gerekli görülse de bilgi güvenliği nedeniyle kredi kartı numaralarının tamamının bir yerde kayıtlı tutulmamasında fayda vardır. Belgeler bankaya iletildikten sonra itiraz prosedürünün sonucu işyeri ve kart sahibi bankalar tarafından belirlenecektir.
İptal/İade işlemleri mutlaka sistem aracılığı ile işlem yapılan karta yapılmalı, müşterinin talebi nedeniyle farklı bir karta, isme ya da bir banka hesabına havale-eft olarak yapılmamalıdır.Özellikle dolandırıcılık eylemlerinde bu şekilde paranın hakimiyet altındaki başka bir karta transferi sağlanmış olur ki bu hususa da dikkat etmek gerekmektedir.
Hocam biraz zaman geçti ama benimde buna yakın bir şey geldi. Ne oldu senin sonucun ?