Öğrenim kredisi gecikme zammı zamanaşımı
Degerli hukukcular,
Üniversite yıllarında kullanmış olduğum ögrenim kredisinin son taksiti ödeme vadesi 30/09/2001 tarihindeydi. Ben 11/12/2002 tarihinde anaparanın tamamını ödeyerek taksitlerini bitirdim. kredi yurtlar kurumu 1 yıl kadar sonra gecikme faizi olduğunu bildirerek yeniden ödeme yapmam gerektiğini bildirdi. gecikme faizinide ödeyerek borçlarımı kapattım.
vergi dairesini bana geçen hafta 6183 sayılı amme alacakları kanununa göre borcum bulunduğunu tebliğ ederek yeniden ödeme istiyor. son ödememim üzerinden 10 yıl geçtiği için elimdeki bütün ödeme evraklarını 1 yıl kadar önce atmıştım. şimdi sorum şu acaba bu gecikme zammı zaman aşımına uğramışmıdır. vergi dairesi ödeme emrinde dönemi 2010 yılı ve vade tarihi 20/09/2010 olarak yazıyor. vergi mahkemesine müracat etsem bir sonuç elde edebilirmiyim.
saygılarımla. teşekkürler.
Cevap: Öğrenim kredisi gecikme zammı zaman aşımı
68 kişi bakmış ama henüz yorum yok acaba yanlış başlık altınamı açtım...
anlattığınız gibi ise durumda bir tuhaflık var. ödeme emrinde dönem 2010 yazıyor diyorsunuz. öncelikle kredi yurtların sayfasından bir borç sorgulaması yapın ve vergi dairesine uğrayın. verilen cevaba yada belgeye göre sizi yönlendirmeye çalışayım. zamanaşımı tabiki ayrı bir husus o da ayrıca değerlendirilebilir. bu arada ödeme emrine dava açma süresi 7 gündür, sürede kaçmış gözüküyor.
Alıntı:
molyer rumuzlu üyeden alıntı
anlattığınız gibi ise durumda bir tuhaflık var. ödeme emrinde dönem 2010 yazıyor diyorsunuz. öncelikle kredi yurtların sayfasından bir borç sorgulaması yapın ve vergi dairesine uğrayın. verilen cevaba yada belgeye göre sizi yönlendirmeye çalışayım. zamanaşımı tabiki ayrı bir husus o da ayrıca değerlendirilebilir. bu arada ödeme emrine dava açma süresi 7 gündür, sürede kaçmış gözüküyor.
öncelikle ilginiz için teşekkürler. tebligatı geçen hafta cuma günü almıştım.
vergi dairesine gittiğimde bana kredi yurtlar kurumu borç sorgulamadan çıkan evrağımı ve ödeme emrini verdiler. bu evraklar üzerindeki bilgileri yukarda paylaştım.
onlarda fazla bir bilgiye sahip değil ançak 6183 sayılı kanunun 102. maddesine göre şansımı deneyebileçeğimi söylediler.
bana görede şu an ikinci kez ödeme yapmamak için zaman aşımından başka tutar dalım yok gibi görünüyor.
kıymetli önerilerinize açık olmakla birlikte araştırmalarıma göre benim merak ettiğim diğer hususlar
krediyi alırken bizden noterden sözleşme ve kefil istemişlerdi. sözleşme senet yerine gecermi?
kyk sorgulama evrağında faiz borcu için 0,1 tl yatırmış görünüyorum. bu işlem zaman aşımını kesermi?
teşekkürler iyi çalışmalar
Alıntı:
AYDIN777 rumuzlu üyeden alıntı
...
kyk sorgulama evrağında faiz borcu için 0,1 tl yatırmış görünüyorum. bu işlem zaman aşımını kesermi?
teşekkürler iyi çalışmalar
Evet keser
Dava acma son gununuz yarin. Birazdan size davayi nasil ve nereye acacaginiz ile ilgili bilgileri yazacagim. Su an disaridayim cunku.
- - - Updated - - -
KAYSERİ VERGİ MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA
DAVACI : İsminiz soyadınız ve adresinizi yazın
DAVALI : Kayseri Vergi dairesi Başkanlığı
Gevher Nesibe Mah. Tekin Sk. No:8 K:5 Kocasinan/KAYSERİ
TC KİMLİK NO :
DAVA KONUSU BELGENİN : Nevi: Miktarı: Dönemi: Numarası:
(Ödeme Emri)
TEBLİĞ TARİHİ :
DAVANIN KONUSU VE OLAY: Öğrenim Kredisi borcum olduğu gerekçesiyle adıma ödeme emri düzenlenip tebliğ edilmiştir. Ancak düzenlenen ödeme emri hukuka aykırı olduğu için jaldırılması talebimden ibarettir.
İTİRAZIM: Yüksek öğrenim kredi borcumu 2002 yılındas kapattığımdan dolayı böyle bir borcum yoktur. Bu nedenle ödeme emrinin neden düzenlendiğini ilgili idarenin savunmasından sonra öğreneceğimden detaylı itirazımı savunmaya cevap dilekçesinde bellirteceğim.
SONUÇ : Davanın kabulünü ve ödeme emrini kaldırılmasını talep ederim.
Tarih-isim soyad imza
- - - Updated - - -
Bu arada 0,1 kuruşun zamanaşımını kesmesi mevzuat bakımından doğrudur ancak mahkemelerde genelde zamanaşımını kestiği kabul edilmemektedir.
- - - Updated - - -
dava dilekçesini ödeme emrinin kayserideki bir vergi dairesinden geldiğini farz ederek yazdım. başka ildeki vergi dairesinden geldi ise dilekçenin değişmesi gerekir
[QUOTE=molyer;482322]DAVANIN KONUSU VE OLAY: Öğrenim Kredisi borcum olduğu gerekçesiyle adıma ödeme emri düzenlenip tebliğ edilmiştir. Ancak düzenlenen ödeme emri hukuka aykırı olduğu için jaldırılması talebimden ibarettir.
size göre neden düzenlenen ödeme emri hukuka aykırı?
Zamanaşımı olabilir. Yanlıs dönem olabilir. Yani bir çok sebep olabilir. Oda idarenin savunmasından sonra anlaşılacak
- - - Updated - - -
Süreniz az kaldığıacil sormak istediğiniz birşey olabilir diye ve belki siteden ulaşamazsınız diye telimi mesaj attım size
[QUOTE=molyer;482351]Zamanaşımı olabilir. Yanlıs dönem olabilir. Yani bir çok sebep olabilir. Oda idarenin savunmasından sonra anlaşılacak
- - - Updated - - -
Süreniz az kaldığıacil sormak istediğiniz birşey olabilir diye ve belki siteden ulaşamazsınız diye telimi mesaj attım size[/QUOT
çok çok teşekkür ederim.
benim durumumda zaman aşımı hangi tarihten başlamış olur?
kredi son ödeme tarihi, tebliğat tarihi vs..
vade tarihini takip eden yıldan itibaren 5 yıldır zamanaşımı. tabi öğrenim kredisi ile ilgili kanunda ekstra bir madde yoksa (böyle bir madde olduğunu sanmıyorum). mesela sgk kanunun değiştirdi ve zamanaşımını 10 yıla çıkardı.bu arada bazı işlemler zamanaşımını keser ve zamaaşımı yeniden başlar. örneğin ödeme emri tebliği, haciz, tahsilat gibi bir kısım husus etki eden faktörlerdendir. sizin durumunuzda kefillerle ne tür işlemler yapıldı, tahsilatlar nasıl yapıldı, gibi bir çok durum zamanaşımını etkiler. yalnız belirttiğiniz yıllara göre ödeme emri tebliği gecikmiş gözüküyor. yani 2013 yılına kadar ödeme emrinin tebliğ edilmiş olması gerekiyordu. ancak verilen bilgilerle kesin bir sonuca ulaşmak mümkün değil. ödeme emrinde dönemin 2010 yılı yazması enteresan. belki farkında olmadığınız bir durum vardır. o nedenle idarenin cevabı önemli