Mühendis işten ayrılma ve ihbar süresi
Merhaba,
Ben makine mühendisiyim. 24.12.2012 tarihinde babamın zoruyla tecrübe kazanmak amaçlı yeni kurulmuş bir firmada işe başladım. İş bulamadığım için ilk üç ay için asgari ücretle ve sigorta ile işe başladım. Herhangi bir sözleşmede yapmadık. Bana 3 ay sonra zam ve sözleşme yapabileceğimizi söyledi. Ancak nerdeyse 6 ay geçti ve hala bir zam ve sözleşme teklifi gelmedi. İki ay önce durumu kendisine bildirdim. Ortağımla bir konuşup sana haber veririm dedi. Ama bir şey söylemeyip hala aynı parayı vermeye devam ediyor. Bu arada maaşımı elden alıyorum.
Şu an bir yerden iyi bir teklif aldım ve kabul ettim. Patrona ayrılacağımı söyledikten sonra bana nasıl bir zorluk çıkarabilir. 2 hafta ihbar süresi gibi bir şey varmış. 2 hafta daha çalışmak zorunda mıyım? Yeni iş yerimden en fazla 1 hafta izin alabiliyorum. İhbar süresini kabul etmezsem patronum bana dava açabilir mi?
Cevap: Mühendis işten ayrılma ve ihbar süresi
çalışma süresi 6 aya kadar olanlar için ihbar süresi 2 haftadır,
yani işvereninize sözleşmenizi feshedeceğinizi 2 hafta önceden yazılı olarak bildirmeniz yasal yükümlülüğünüzdür.
İşverenle anlaşarak elbette bu süreye uymadan da ayrılabilmeniz mümkün olacaktır, ancak işverenle anlaşamazsanız,
işverenin 2 haftalık ihbar süresi karşılığı ihbar tazminatı talep hakkı doğar, bu nedenle dava açabilir.
Peki işverenim bana sinir olup dava açtı diyelim. Bende karşı tarafa fazladan mesai yaptığım ücretleri alamadığımı ve TMMOB VE SGK nın belirlediği 2700 TL asgari ücret alamadığım hakkında dava açabilir miyim. Çünki bu zamana kadar sürekli mesai yaptım ve hiç bir karşılığını alamadım. SGK da 1000 tl görünüyorum. Yani mühendis değil de kaçak işçi durumundayım.
Bu bahsettiğiniz sebepleri işverene bildirerek ayrılmadıysanız, işveren sizden önce dava açarak ihbar tazminatı talep ederse,
o sebepler bugüne kadar yaptığınız gibi, cebinizde yer işgal eder sadece, ihbar tazminatı ödemekten kurtarmaz sizi.
Erdoğan Bey peki sizin öneriniz nedir? Başka kaçış yolu yok mu bu işten? Henüz patrona ayrılacağımı söylemedim. Karşı taraf en fazla 1 hafta müsaade verdi. Bir de bu 2 haftalık ihbar süresince 2 haftalık maaşımızı alabiliyor muyuz?
Bu arada beni aydınlattığınız için çok teşekkürler.
İhbar süresi içinde normal ücretlerinizi alırsınız.
Başka yolu?
Fazla çalışma ücretlerinizin ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi feshedebilirsiniz.
Bu durumda işveren fesih nedeninizin asılsız olduğunu belirtip gene ihbar tazminatı talep ederse, gerçekten fazla çalışma yaptığınızı ıspatlamanız gerekir.
İlla ki çıkmak istiyorsanız ceketi alıp kapıdan çıkın derim..
zaten iş bulmuşsunuz, bu durumda maaşınızın bir kısmını bırakmış olursunuz..
dava açacağını sanmam..açsada birşey çıkacağını sanmam..
hukuki cevap değil benimkisi..