Noter Her Sözleşmeyi Onaylarmı
Merhaba arkadaşlar;
Her sözleşmeden kastım şu; mesela iki kişi aralarında anlaşma yapıyor. Bu anlaşmayı da kağıda döküyorlar diyelim ki bu kağıtta şu tip maddeler var. A kişi B kişinin pasaportunu kullanarak yurt dışından gelen telefonunu kayıt ettirmiştir.B kişi A kişinin telefonunu kayıt ettirdiğinden ötürü 2 yıl boyunca bu kayıtlı cihaz pasaportundan düşürttürmüyecektir. Bu tip anlaşmaları notor aracılığı ile yapabilirmiyiz. Eğer yapılırsa söz veren kişi verdiği sözde durmazsa bizim ne gibi yaptırımlarımız olur elimizdeki bu noter onaylı sözleşme ne işe yarar,
Cevap: Noter Her Sözleşmeyi Onaylarmı
Noter bu tür sözleşmelere imza tasdiki yapabilir. Noterin imzalayanların kimliklerini ve imzalarını huzurunda atıldığını tespit eden sözleşme ile neyi kayıt altına aldıysanız ihlal edildiğinde kararlaştırdığınız müeyyidenin tatbiki için dava açabilirsiniz sadece taraflar bu imza benim değil gibi bir itirazda bulunursa hadi ordan denir.
Cevap: Noter Her Sözleşmeyi Onaylarmı
Benim geçmişte yaşadığım tecrübelere gore:
Yabancı dilde yazılmış hiç bir belgeyi onaylamıyorlar. Yani imza onayı bile vermiyor.
Yabancı ülkelerde düzenlenmiş noter belgelerini üzerinde apostil onaylı olsa bile kabul etmiyorlar (hesapta tc uluslararası anlaşmaya taraf).
Biraz keyfi uygulama var gibi. Noterden notere durum değişebilir.
Çoğu zaman noterlerin yaptığı işin bir faydası yok. Ama bir nevi haraç toplama müessesi olmuş memleketimizde.