Savcılığa teslim ettiğim dilekçeden sonra yapılan işlemler hakkında bilgi arıyorum....
Efendim, çalışma odamın önünde maç yapan 10-15 kişilik grubu bu işe süreklilik getirdikleri ve karşı komşumunda bu çocukları sahiplenmesi ile birlikte, (ayrıntıya girmiyorum tartışmalar vesayre) 155inde duruma müdehale edmesinde sorunun çözülmediğini görünce dilekçemi savcılığa teslim ettim.
KİŞİLERİN HUZUR VE SÜKUNUNU BOZMA
Madde 123 - (1) Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
ÇEVRENİN TAKSİRLE KİRLETİLMESİ
Madde 183 - (1) İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Komşu hakkı
1. Kullanma biçimi
MADDE 737.- Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür.
Özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel adete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır.
GÜRÜLTÜ
Madde 36 - (1) Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, elli Türk Lirası idari para cezası verilir.
(2) Bu fiilin bir ticari işletmenin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye bin Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.
(3) Bu kabahat dolayısıyla idari para cezasına kolluk veya belediye zabıta görevlileri karar verir.
Bu maddeleri sitemizden buldum ve bunlara güvenerek savcılığa başvurdum. Dilekçenin işleme konmasından sonra nasıl bir süreç işliyor; neler oluyor bunlar hakkında bilgi sahibi değilim. Bu sebeple konuyu açtım bilgisi olan ve daha önce yaşayan arkadaşlardan yorum beklemekteyim. Saygılarımla....
Cevap: Savcılığa teslim ettiğim dilekçeden sonra yapılan işlemler hakkında bilgi arıyorum....
Merhaba Oğuz Bey,
Yerden göğe kadar haklısınız. Günümüzde aynı sorun birçok yerde yaşanmaktadır. Ancak malesef yapacak çok şey yok. Konuyla ilgili yukarıda verdiğiniz maddelerden yalnızca Kabahater Kanunu'nun 36. maddesi uygulanabilir, onu da uygulatabilirseniz.
Diğer tüm maddeler somut olayla örtüşmediğinden savcılıkça takipsizlik kararı verilecektir. Örneğin 5237.s. TCK'nın 123. maddesini ele almışsınız. Bu maddedeki "sırf huzur ve sükunu bozmak maksadıyla" ifadesi bu maddenin yaşamakta olduğunuz somut olaya uygulanmasına engel olmaktadır. Diğer maddelerde de benzer durumlar bulunduğundan bu müeyyideler de uygulanamayacaktır.
Daha önce de belirttiğim gibi olay adli değil, idari cezayı gerektirdiğinden savcılığın bir dava açması mümkün görünmemektedir. Takipsizlik yani kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilir. Kabahatler Kanunu'nun 36.maddesine göre kesilecek idari para cezasında ise yetki kolluk görevlilerindedir. Geçmiş olsun.
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU
Cevap: Savcılığa teslim ettiğim dilekçeden sonra yapılan işlemler hakkında bilgi arıyorum....
Teşekkürler karavelioğlu bey,
Konuyla ilgili olabileceklerden birini sayenizde öğrendim. Fakat dilekçemizde kolluk kuvvetlerinin yani polisin işe müdahale etmediğini ve karşı tarafın bunu ısrarla ve bilerek yaptığını dile getirdik. bir nevi poliside şikayet ettik umarım en azından dediğiniz gibi Kabahatler Kanunu 36. maddesi uygulanır. Ziraa hukuk yollarının tükendiği yerde ne yapılır bilemeyen bir kültürden geldim. 11 saate yakın top oynanmasına kim dayanabilirki? Ayrıca bağıra çağıra küfürlerle maçmı yapılır. Neyse olayın detayları sitenin ciddiyetine uymadığından bu kadar dile getireyim. İşleyiş mekanizmasının çözümleri kapatması değil, çözüm üretmesi gerek sanırım. Bir çıkış yolu olmalı....