Ceza aldım ama sabıkama işlemedi.
Sevgili forum üyeleri,internetten sattığım bir ürün yüzünden dolandırıcılıktan1 ay önce kadar 10 ay 10 gün hapis cezası aldım.Hakim 10 ay 10 gün hapis cezasını 500 TL Adli para cezasına çevirdi.1 yıl uzman desteği olmadan gözetim altında kalmama 1 yıl içinde herhangi bir suç işlemediğim taktirde cezamı çekmiş sayılacağıma karar verdi.2 gün önce sabıka kaydı çıkarmaya gittim lakin sabıkam temizdi.Karar 1 ay önce kesinleşti. Şimdi bu suç sabıkama işlemeyecek mi?İşlese bile gözetim süresi bittikten sonra sabıkadan sildirebilirmiyim.
Cevap: Ceza aldım ama sabıkama işlemedi.
Ceza almış olduğunuz mahkemnin bağlı bulunduğu savcılık ve adli sicil bürosunda bir yoğunluk olabilir. O yüzden işlenmemiş olabilir veya mahkeme kesinleşmiş ilamı savcılığa göndermemiş olabilir. Sonuçta mutlaka adli sicil kaydınıza işlemesi gerekir. Denetim süresi bittikten sonra savcılık bu ilama yerine getirme fişi düzenleyerek adli sicil kayıtlarına işlenmesini sağlar. Bu sabıka kaydının silinmesi için ise Adli Sicil Kanunu'un 12. maddesi gereğince
1. Ölmeniz
2. İşlemiş olduğunuz fiilin kanunla suç olmaktan çıkarılması
3. Kanun yararına bozma veya yeniden yargılama sonucunda beraat veya ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerekir.