Şirket ortağının verdiği senet
Sadece hukuki.net'de değil, internette de hep birisinin şirket borcundan dolayı şahsi sorumluğu ile ilgili konular / bilgiler var. benim sorum tam aksine:
ŞAHSİ senedini ödemeyen, ancak bir şirketin ortağı olan kişiden tahsilat için, şirketteki mallara başvurulabilir mi?
Cevap: Şirket ortağının verdiği senet
Hayır şirket de şahıs gibi bir kişidir kişiliktir çünkü. Ancak şirket ortağının borcundan dolayı şirketteki hissesine haciz koyarsınız ödenmezse bilahare şirketin tasfiyesi-iflası talep edebilirsiniz ancak bu şekilde gözünü diktiğiniz şirketin mallarına el atabilirsiniz :)
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Hayır şirket de şahıs gibi bir kişidir kişiliktir çünkü. Ancak şirket ortağının borcundan dolayı şirketteki hissesine haciz koyarsınız ödenmezse bilahare şirketin tasfiyesi-iflası talep edebilirsiniz ancak bu şekilde gözünü diktiğiniz şirketin mallarına el atabilirsiniz :)
Gözümüzü bir şeye diktiğimiz yok rabbime şükürler olsun; Ev haczi masal olduğuna göre dolandırıldığımız şahıstan hakkımızı alabilmek için başkaca yol aklıma gelmiyor. Aslında aklıma gelen bir yol daha var ama, işi vereceğim arkadaş, "ben bıraktım o işleri" diyor.
Umarım o zamana kadar şirketteki hissesini kayınbiraderine ya da halaoğluna devretmez...
engin bey merhaba
ancak şu hususta önemli
MADDE 523. 2. İNFİSAHIN ÖNLENMESİ:
Madde 523 - İnfisahın tescilinden önce aşağıdaki şartlardan birisi gerçekleştiği takdirde şirket fesih ve tasfiye olunamaz:
1. Şirket veya ortaklar, iflas masasının veya takibatta bulunan alacaklının haklarını öderse;
2. Payın iflas idaresi veya icra dairesi marifetiyle ve açık artırma yoliyle satılmasına ve pay kendisine ihale olunan kimsenin yeni bir ortak olarak şirkete girmesine diğer bütün ortaklar muvafakat ederlerse;
3. Pay, bütün ortaklarla iflas idaresi veya icra dairesinin muvafakatiyle başka bir ortak veya üçüncü şahıs tarafından devralınırsa;
4. Esas sermayenin ekseriyetini temsil eden ortakların sayı itibariyle ekseriyeti aleyhinde takibat yapılan ortağın koymuş olduğu sermayenin hakiki bedelini alarak şirketten çıkarılmasına karar verirse.
Dördüncü bentte yazılı halde hakkının tasfiyesi maksadiyle ortağa verilecek para yüzünden esas sermayenin itibari değeri düşecek olursa, esas sermayenin azaltılması hakkındaki hükümler tatbik olunur.
Pay bedelinin veya ödenecek paranın iflas idaresine veya icra dairesine verilmesi şarttır.
bu durumlarda şirketin feshi önlenebilir. Tabiki bir kısım alacağın tahsili mümkündür
Birkaç defa okudum da;
Zaten bunu haber alır almaz takipteki ortağın bir notere gidip payını bir başkasna devretmesi birkaç dakika bile sürmez ki.
Limited şirketlerde de genelde bir ortak şirketin tek ortağı ya da %99 gibi kahir ekseriyetine sahip ortağı oluyor. Burada açıklananlar (borcun ödenmesi dışında) ortaklığın, kelime anlamındaki gibi gerçekten "şirket" olması durumunda geçerli doğal olarak.
Şu internet neler kâdir...
Öğrendim:
Şirketin %50 - %5 - %45 hisseli üç ortağı varmış. Bizimki %45.
Bakalım netice ne olacak.