Evde kimse yokken yapılan haciz işlemi.
3. yargı paketi çıkmadan hemen önce, yani yaklaşık bir yıl kadar önce evimde kimse yokken haciz işlemi için gelmişler. Kimseyi bulamayınca 30-40 metre kadar yakınımdaki başka bir komşuma sormuşlar. Komşumda telefonla beni aradı. bende 2 saat kadar beklerlerse ancak kısmi bir ödeme yapabileceğimi, mümkünse haciz işlemi yapmamalarını söyledim fakat alacaklı avukat kabul etmedi, bende o zaman haczi gerçekleştirin ama evde kimse yok dedim. Komşum (evim köyde olduğu için) "avukat çilingir ve jandarma çağırarak eve gireceğini söylüyor, anahtar buralardaysa söyle köydekilere ayıp olmasın jandarma ve çilingir gelmeden ben açayım" dedi. Bende "anahtar üstümde, şuan oraya gelmem mümkün değil, ne gerekiyorsa yapsınlar" dedim. Komşum onlara kapıyı zorlayarak açabileceğini söylemiş ve büyük giriş kapısını avukat ve icra memurunun gözü önünde zorlayarak açmış, bu arada kilit hasar görmüş. Kapı açıldıktan sonra içeri girerek haciz işlemini gerçekleştirmişler ve kapıyı açık bırakarak gitmişler. Haciz işleminden sonra komşum beni tekrar arayarak kapıyı kapatamadığını, açık kaldığını bildirmiştir. Gece eve geldiğimde evimin kapısını açık buldum. Eve bırakılmış herhangi bir resmi evrak da yoktu. Ben ertesi gün hukuk bürosunu arayarak, evde kimse olmadığında çilingirsiz ve kolluk kuvveti olmadan haciz işlemi yapılabilir mi diye sorduğumda "Komşunuz ...... oradaymış, Biz sorumlu değiliz, istediğiniz yere şikayet edin, icra memurunun sorunu" dediler.
1- Yapılan işlem yasal mıdır? Evde kimse yokken çilingirsiz ve kolluk kuvveti olmadan haciz yapılabilir mi? Komşu nezaretinde kapı zorlanarak açılabilir mi?
2- Eğer bu işlem yasal değilse bundan sadece icra memurumu sorumludur? O an orada bulunan ve yapılan işlemde imzası bulunan alacaklı avukatı da sorumlu mudur? Ve yine yapılan işleme itiraz için zaman aşımı süresi var mı?
3- 3. yargı paketinde bahsi geçen "Aile bireyleri için lüzumlu görülen eşyalar haczedilemeyecek" gibi madde de bulunan kanun, bundan önceki dosyaları kapsamıyor mu? Yani kanun yasalaşmadan önceki dosyalar için eski hükümler mi geçerli olacak?
Teşekkürler...
Cevap: Evde kimse yokken yapılan haciz işlemi.
Konu hakkında bilgi verebilecek yada yorum yapabilecek hukukçu yok mu?
Cevap: Evde kimse yokken yapılan haciz işlemi.
Diğer hukuki konuları bilmem ama komşunuz neden kendine görev edinip kapıyı zorla açmış...
yapması gereken sadece size haber vermek idi..
itiraz etseniz bir sonuç alacağınızı sanmam...
ama yinede hukukçulara danışın.