Hizmetlerin birleştirilmesi zorunlu mu?
Arkadaşlar öncelikle babamın durumunu kısa bir özet geçeyim.
Babam 01.02.1958 doğumlu ve 29.07.1974 ssk girişli. Babamın ssk'dan 3624 gün primi var ve bu günlerde ssk'dan emekli olmak için dilekçe verecekdi ancak 2008-2012 yılları arasında çiftçi olması nedeniyle Bağ-Kur girişi ve borcunun olduğunu öğrendi. Bağ-Kur borcunun olması meblağ açısından çok önemli değil fakat; SGK'nın bizim borcu ödememiz durumunda hizmet sürelerinin isteğimiz dışında birleştirmesi, Bağ-Kur süresinin 3,5 yıldan fazla olması ve bu nedenle de Bağ-Kur şartlarına göre emekli olmaya zorlaması ve emeklilik yaşının 58 çıkarması bir anda babamın hayallerini yıktı.
Şimdi sizlere sorum;
1- Öncelikle bu Bağ-Kur kaydını sildirmemiz mümkün mü?
2- İnternette yaptığım araştırmalara göre Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 2829 sayılı yasanın uygulamasının zorunlu olmadığı, hizmet sürelerinin birleştirmenin ancak kişinin yararının olduğu durumlarda uygulanabileceği ve kişin istememesi durumunda birleştirilemeyeceği yönünde çeşitli tarihlerde kararlar vermiş, bu ne derece doğru ve babamın durumunu mahkemeye taşısam bu kararlarda ki gibi hizmet sürelerinin birleştirilmesini engelleyebilir miyim?
3- Yukarıda bahsettiğim Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun konu ile ilgili referans gösterilen 3 kararından 2002 ve 2006 yıllarındakileri buldum ancak 2010 yılında verilmiş, 10.03.2010 tarih ve E. 2010/10-126, K. 2010/133 sayılı Kararını bulamadım. Bu kararı bana mail yoluyla veya buradan gönderebilir misiniz? (agaoglu1905@gmail.com)
Cidden yardıma ihtiyacım var. Yardımlarınızı esirgemezseniz çok mutlu olurum. İyi çalışmalar.
Cevap: Hizmetlerin birleştirilmesi zorunlu mu?
Arkadaşlar bi yorumda bulunsanız. Kaç gündür kimse bir şey yazmıyor. Biliyorum ki aranızda konuya son derece hakim olanlarınız var, yardımınızı esirgemeseniz...
Babanız en son bağkur kapsamında prim ödediyse,
bağkur şartlarıyla emekliliğe hak kazanabilir.
Alıntı:
agaoglu1905 rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar bi yorumda bulunsanız. Kaç gündür kimse bir şey yazmıyor. Biliyorum ki aranızda konuya son derece hakim olanlarınız var, yardımınızı esirgemeseniz...
Ben de aynı durumdayım, bu konu ile ilgili olarak mesafe alabildiniz mi ? Elinizde bilgi varsa paylaşabilir misiniz ?
Yargıtayın hizmet birleştime sigortalının aleyhine ise birleştirme zorunluluğu yoktur. şeklinde 3 ayrı kararı vardır.
SGK yasaya göre böyle bir durumda sizin taklebinizi red edecek fakat siz yargıtay kararını emsal göstererek dava açabilirsiniz.
Diğer yandan sigortalının emekli olabilmesi için kuruma herhangi bir borcunun bulunmaması gerekir.
Bununla ilgili bir karar varmı bilmiyorum.
Bence bağkur priminizi ödeyip. ondan sonra emeklilik başvurusunu yukarıda belrttiğim şekliyle yaparsanız. 4/a dan mahkeme kararı ile emekli olma şansı var.
Bağkur kaydını sildiremezsiniz. borcunuz varsada emeklilik talebinden önce ödemelisiniz.
Alıntı:
aserden rumuzlu üyeden alıntı
Ben de aynı durumdayım, bu konu ile ilgili olarak mesafe alabildiniz mi ? Elinizde bilgi varsa paylaşabilir misiniz ?
Evet arkadaşım araştırmalar sonucunda konu hakkında epey bilgilendim ve iş mahkemesinde dava açtım. Konuya ilginiz devam ediyorsa bana cemaltnay@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.