Babam,annem ile resmi nikahı olmasına rağmen evililk dışı bir kadınla birlikte olup 2 çocuk dünyaya geldi.Soracağım soru şu:1.ci çocuk babamın soyadını alarak kimlik çıkardı.2.ci çocukda alabilir mi babamın soyadına kayıtlı kimlik ?
Printable View
Babam,annem ile resmi nikahı olmasına rağmen evililk dışı bir kadınla birlikte olup 2 çocuk dünyaya geldi.Soracağım soru şu:1.ci çocuk babamın soyadını alarak kimlik çıkardı.2.ci çocukda alabilir mi babamın soyadına kayıtlı kimlik ?
Evlilik dışı çocuğun, baba tarafından tanınması halinde babanın soyadını alması mümkündür.
Merhabalar,
Babanın soyadını alma konusu ile ilgili bizim de bir sorunumuz var. Resmi nikahımız olmadığı halde iki buçuk yaşında bir çocuğumuz var ve nufüs kağıdı daha çıkartılmadı. Babanın yani benim soyadımın verilmesi istiyoruz. Nasıl olacak, ne yapmalıyız nikah kıymadan benim soyismimi taşıyan bir nufüs kağıdı almak için? Teşekkürler.
Tanımayla çocuğunuzla aranızda soybağı kurulmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle sizin soyadınız çocuğa verilebilir aşağıda ilgili maddeleri okumanız yeterli olacaktır:
[u]Türk Medeni Kanunu, madde 295/1</u> - Tanıma, babanın, nüfus memuruna veya mahkemeye yazılı başvurusu ya da resmi senette veya vasiyetnamesinde yapacağı beyanla olur.
2.Tanıma beyanında bulunan kimse küçük veya kısıtlı ise, veli veya vasisinin de rızası gereklidir.
TANIMA İŞLEMİ
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu, madde 28- (1) Tanıma; babanın yazılı başvurusu üzerine mahkemede yapılmışsa mahkeme tarafından, notere başvurusu üzerine düzenlenen senetle yapılmışsa noter tarafından tanımanın yapıldığı tarihten itibaren on gün içinde nüfus müdürlüğüne bildirilir.
(3) Nüfus memuruna yapılan tanıma beyanı ise doğrudan aile kütüklerine tescil edilir.
(4) Tanınan çocuklar babalarının hanesine baba adı ve soyadı ile analarının kimlik ve kayıtlı olduğu yer bilgileri belirtilmek suretiyle tescil edilir.
[u]Soyadı Nizamnamesi, madde 15</u> - Nesebi sahih olan çocuklar, babalarının soyadını taşırlar. Nesebi sahih olmıyan çocuklar, analarının soyadını takınırlar. Ancak bu çocuklar babalarının tanıması ile veya hakimin kararı ile babanın soyadını alırlar.
Avukatınızla görüşmeyi unutmayınız.
4721 sayılı kanunun yürürürlüge girdiği l,l,2002 tahihinden sonra doğan çocuklar anaları hanesine anan soyadı ile yazılıyordu ancak 5490 sayılı nüfuz hizmetleri kanunu ile bu durumda olan çocukların ana veya babaları coçuk ergin ise kendisi nin müracaatı ile kaydının baba hanesine nakli mümkün. 29 .05.2006 tarihinden sonra tanınan çocuklar ise doğrudan baba hanesine tescil edilmektedir.
Evlilik dışı olan çocuğun, nüfusa kaydı yapıldıktan sonra mı baba tarafından tanıma işlemi gerçekleşecektir?
Nüfusa kaydı yapılmamış bir çocuğun hem tanıma işlemi hem de nüfusunun çıkarılmasına dair işlemler bir arada yapılabilir mi?
Nüfus memuruna tanıma beyanında bulunmak yeterli midir,yazılı başvuru mu gerekmektedir?İçeriği nasıl olmalıdır?
İlginiz şimdiden için teşekkür ederim.
Sayın vima, doğrudan nufus müdürlüğüne giderek, tanıma işlemi ile kayıt aynı anda yapılabilmektedir.
17 ay önce evlilik dışı bir çocuğumuz oldu.Çocuk Danimarka'da doğdu ve annesinin soyadını aldı. Ben Türk vatandaşıyım. Ankarada'ki Danimarka Konsolosluğu, çocuk doğar doğmaz beni çağırdı ve babalığı kabul ettim.Danimarka'da ve Ankara Konsolosluğu'nda çocuğun babası olarak benim adım geciyor.Bir ay once annesi çocuğumu bana bırakarak yurtdışına gitti ve kendinden haber alamıyorum. Ben çocuğuma Türk kimliği çıkartabilir miyim. Kendi soyadımı verebilir miyim?
İlk sorduğunuzdan farklı bir soru mu bu?
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=36785