İşten çıkarılmak isteniyorum nasıl hareket etmeliyim?
Merhaba.
Özel güvenlik şirketinde 1 senedir özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım. İş yerinde başka bir güvenlikle tartışmam dan dolayı istifa dilekçesi yazarak şirkete faksladım.Şirket müdürleri beni telefonla geri arayarak diğer şahsın işten çıkarılacağını,benden memnun olduklarını işime devam etmemi söylediler. Bende onların bu sözlerine güvenerek nöbete gidip çalışmaya devam ettim..Bu süre zarfında başka herhangi bir şey olmadı.Ama yaklaşık bir hafta sonra aynı müdür beni şirkete çağırarak ya oturduğum yere 30 km uzaklıkta bulunan 3 vasıta ile gidebileceğim,2 saat süren bir yere gitmemi veya önüme uzatılan "bütün haklarımı,mesai ücretleri alarak kendi rızamla istifa ettim" yazılı istifa dilekçesini imzalamamı istediler.suçumu sorduğumda çeşitli tutarsız bahaneler uydurmaya çalıştılar.bunun üzerine biraz düşünmem gerektiğini söyleyerek hiç bir şey imzalamadan ücretsiz izne ayrıldım.tamamen suçsuz olduğum halde bana yapılan bu muameleden oldukça rahatsız oldum.bana yalan söyleyerek kandıran,suçsuz yere işten atan bu şirkette ne hakkım varsa almak istiyorum...Bu konuda nasıl bir hareket tarzı izlemeliyim? Yardımcı olursanız sevinirim...
Cevap: İşten çıkarılmak isteniyorum nasıl hareket etmeliyim?
Şİmdi durumunuz nedir? İşten çıktınızmı? çıkarıldınızmı? İzindemisiniz?
herhangi bir şey imzalamadım ama sadece sözlü olarak ücretsiz izne ayırdıklarını söylediler.nasıl oluyorsa bilmiyorum artık...
1- Karşılıklı anlaşma olmadan ücretsiz izin olmaz.İşçi veya işveren tarafından gelen talebin karşı tarafca kabul edilmesi gerekmektedir.Ücretsiz izin konusunda bir zorlama yapılamaz .
2- İşverenin işçiyi ücretsiz izne ayırmak istemesi durumunda bunu yazılı olarak işçiye bildirmeli işçide 6 gün içinde cevap vermeli
3- İşçi ücretsiz izne ayrılmak istemesi durumunda işverene yazılı olarak başvurması ve işverenin onaylaması gerekmektedir.
4- İşveren işçinin muvafakatını almadan işçiyi ücretsiz izne ayıramaz .Eğer bu şekilde ücretsiz izne ayırırsa diğer şartları taşıması halinde işçinin ihbar ve kıdem tazminatı alma hakkı doğar.Hatta işe iade davası açabilir
5- İşçiyi ücretsiz izne ayırmak için işçinin belirli bir süre çalışma şartı yok
6- Ücretsiz izinde bulunma süresi sınırı yok.karşılıklı anlaşmaya bağlı
7- İşçi ücretsiz izinli olduğu sürede ücret alamaz..İşsizlik ödeneğinden yararlanamaz.kendisi için sigorta primi ödenmez
8- Ücretsiz izinli dönemde iş sözleşmesi askıda sayılır.
9- Yargıtay kararlarında işçinin ücretsiz izinli olduğu dönemlerde başka işyerinde çalışması işveren tarafından fesih nedeni sayılmıştır.İşçilerin bu hususu da göz önünde bulundurması gerekmektedir.
Ücretsiz izin formu dilekçesi belgesi ve ücretsiz izin istek formu şekle bağlı değildir. Adınız soyadınız sigorta sicil numaranız , ücretsiz izne ayrılma gerekçeniz ve ücretsiz izne ayrılmak istediğiniz süreyi yazsanız yeterlidir. Ücretsiz izne ayrılmak için imzanızı atmanız gerekmektedir adres telefon numaranızıda yazmayı unutmayınız. Ücretsiz izin dilekçesini İşverene hitaben yazmanız gerekmektedir.
İşveren size ücretsiz izine çıkardığını belirtit bir sözleşme imzalamadıysanız. korkarım uzun zamandır işe gelmemiş durumu oluşurki 3 gün bile yeterlidir.
bu durum işverene tazminatsız çıkarma hakkı verir.
öncedende istifa etmişsiniz.
Şahsi fikrim yapacak bişey gözükmüyor. İş aramaya başlayın derim ben.