Kardeşler Arası Miras Paylaşımı
Değerli okuycu;
Benim kardeşler arası miras paylaşımı üzerine bir sorum olacak.
Sizinde bildiğiniz gibi, malesef hala Anadolunun Doğu bölgelerinde kız çocuğuna mirastan pay vermezler. Annem de bu mağdurlardan birisi olma yolunda gidiyor gibi.
Dedem uzun yıllar önce vefat etti ancak anneannem, Allah uzun ömür versin hayatta şu an. Ama şimdiden dayım anneannemin mal varlığının kendisine ait olduğunu ve annemin mirastan hiçbir pay alamıyacağını söylemektedir. Annemin sesi çıkmasa da ben onun hakkını aramakta kararlıyım.
Bu bağlamda, benim size sormak istediğim sualler;
1) Anneannem okuması yazması olmayan bir kadın. Hiçbir okulda ne kaydı ne de mezuniyeti var. Eğer dayım ona ''mirsının tek vekili'' olarak, herhangi bir kağıda bilmeden imza attırmış veya -parmak izi bastırmış ise, bu belgenin kanuni geçerliliğ olabilirmi? Anneannem şu an 90 yaşında ve de malesef ne konuştugu kimseyi tanıyor ne de ne yaptığını hatırlıyor.
2) Anneannem bundan 4-5 yıl önce 10 dönümlük bir araziyi anneme noterde devrini yaptırdı ve annemin şu an bu arazinin kendisine ait olduğuna dair tapusu var. Sorum, dayım bu araziden hala hak talep edebilirmi? (Anneannemin genel mal varlığının yanında bu hiçbirşey olsa da, malesef dayım kendisini hem genel mal varlığı sahibi ilan etmekte hem de bu araziden pay talep etmektedir.)
3) Annem şu an için anneanneme saygısından dolayı sesini çıkarma sa da, benim son sorum, şu an için beklemekle acaba ileride bir hak talebinde bulunmak için geç kalmış sayılırmıyız?
Bu konuda değerli fikirlerinizi ve de önerilerinizi bekliyorum.
Saygılarımla,
Cevap: Kardeşler Arası Miras Paylaşımı
Anneanneniz ölünce Dayınız annenize verilen arazi için dava açıp hak talep edebilir. Annenizde bilmeden attığı imzalar var ise bunlar için dava açabilir.
Anneannenizin durumuna göre şu anda bu tür imzalar atabilecek durumdada yetkide de değildir. Ölünce şahitler ile bunu ispat edebilirsiniz.
Cevap: Kardeşler Arası Miras Paylaşımı
Cevaplariniz icin cok tesekkur ederim,
Saygilar...