Yetim maaşı ve zaman aşımı
öncelikle merhabalar sorum şöyle. Ablam geçen ay eşinden boşandı. babam 1951 Doğumlu ssk 4/a (yani işci) ilk sigorta girişi 1973. Ve Toplamda 977 Gün Primi Var.
Babam 2010 Yılında Vefat Etti. Ablam Şuanda Babamdan Dolayı Yetim Maaşı Alabilir mi ? Hak Sahipliği Varsa Tek hak Sahibi Olacağı İçin (iki kardeşiz ve annemde vefat etti ) Ne Kadar Maaş Bağlanır? Birde Bu Zaman Aşımı Süresi Dolmadığı İçin Geriye Dönük Toplu Maaş Alabilir mi? Yoksa Sonradan Boşanması Bunu Etkiler mi?
Cevaplarınız İçin Şimdiden Herkese Çok Teşekkür Ederim Saygılarımla
Cevap: yetim maaşı ve zaman aşımı
Maaş alabilir.
Tek hak sahibi ise %50 bağlanır. Tutar belirtmek mümkün değildir. Onu bağlanınca öğrenebiliriz. Ama babanızın sigorta günlerinin hangi yıllarda olduğunu bilirsek tahmini bir rakam söyleyebiliriz.
Babanızın günleri tamamen 1999 yılı öncesi ise maaşı yüksek olacaktır. 700-750 tl gibi maaş bağlanabilir.
2000 yılından sonra günü olup olmadığına göre değişir.
Toplu maaş alabilmesi için babanızın öldüğü tarihte ablanızın hak sahibi olması gerekirdi. Ama daha geçen ay hak sahibi olmuştur.
cevabınız için çok teşekkür ederim. Babamın günlerinin Tamamı ilk primi 1973/02 son yattığı primi ise 1986/03 bu durumda ortalama maaş hakkında bir fikriniz varmı? başvurduktan ne kadar süre sonra bağlanır? birde :
''Ölüm tarihinde sigortalının hak sahibi durumunda kimsesinin bulunmaması ve daha sonra ölüm sigortası yardımından yararlanabilecek hak sahibi veya hak sahiplerinin ortaya çıkması halinde ölüm sigortası yardımlarına hak kazanıldığı tarihten itibaren 5 tam yıldan önce talepte bulunması halinde ölüm sigortasına hak kazandığı tarihi takip eden aybaşı,
5 tam yıl geçtikten sonra talepte bulunulması halinde ise talebi takip eden aybaşı itibariyle aylık bağlanır.'''
Yani benim anladığım bu hak boşanmış olmakla beraber başlıyor? birde sağlıktan sadece benmi yoksa benim çocuklarımda yararlanabilirmi ? cevabınız için çok çok teşekkürler
Alıntı:
astalawista rumuzlu üyeden alıntı
,
Yani benim anladığım bu hak boşanmış olmakla beraber başlıyor? birde sağlıktan sadece benmi yoksa benim çocuklarımda yararlanabilirmi ? cevabınız için çok çok teşekkürler
Ablanız o hakkı boşanmakla kazanır anladığınız üzere ,
ama ablanızın boşanmasıyla sizin babanızın sağlık sigortasından yararlanabilmenizin bir ilgisi yok.
Alıntı:
astalawista rumuzlu üyeden alıntı
cevabınız için çok teşekkür ederim. Babamın günlerinin Tamamı ilk primi 1973/02 son yattığı primi ise 1986/03 bu durumda ortalama maaş hakkında bir fikriniz varmı? başvurduktan ne kadar süre sonra bağlanır? birde :
''Ölüm tarihinde sigortalının hak sahibi durumunda kimsesinin bulunmaması ve daha sonra ölüm sigortası yardımından yararlanabilecek hak sahibi veya hak sahiplerinin ortaya çıkması halinde ölüm sigortası yardımlarına hak kazanıldığı tarihten itibaren 5 tam yıldan önce talepte bulunması halinde ölüm sigortasına hak kazandığı tarihi takip eden aybaşı,
5 tam yıl geçtikten sonra talepte bulunulması halinde ise talebi takip eden aybaşı itibariyle aylık bağlanır.'''
SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK
SİGORTASI KANUNU
7) (Değişik: 17/4/2008-5754/1 md.) Hak sahibi: Sigortalının veya sürekli iş göremezlik geliri ile malûllük, vazife
malûllüğü veya yaşlılık aylığı almakta olanların ölümü halinde, gelir veya aylık bağlanmasına veya toptan ödeme
yapılmasına hak kazanan eş, çocuk, ana ve babasını kapsar.
Başvurunuzu takip eden aydan itibaren almaya başlar.
Maaş miktarını buralardan sorup vakit kaybetmek yerine pazartesi başvurup bir an önce öğrenebilir.
Cevap: Yetim maaşı ve zaman aşımı
cevaplarınız için çok teşşekkür ederim. Son bir soru daha sorayım . Ablam Bazı özel nedenlerden dolayı maaşı 3 ay sonra bağlatmak istiyor bir işte falan çalışmıyor. boşanma tarihi geçen ayın biri (yani 01.03.2013 tarihinde boşandı) 3 ay sonra başvurursa boşanma tarihininden ititbaren toplu maaş alabilirmi (yani 4 aylık toplu alabilirmi)? yani 5 yıllık zaman aşımı ablam için geçerlimi boşanma tarihinden itibaren? bu son sorumdu çok teşekkür ederim yardımlarınız için.
5 yıl dolmadığı için alabilir düşüncesindeyim.
Başvuru tarihinden itibaren hak kazanabilir yetim maaşı almaya
Bu konuyu sgk ya sormanızı tavsiye ederim. alo 170 dende öğrenebilirsiniz. Babanızdan yetim maaşı alırken evlenip kesilseydi. ve daha sonra boşandıktan sonra almak isteseydi başvuru tarihinden itibaren bağlanırdı. Fakat bu durumda zaman aşımı kuralı nasıl uygulanacağı konusunda emin değilim.
sayın ceceli bey aradım fakat uzun süren bağlanma beklentilerim sonucu ne derdimi anlatabildim nede karşıdaki anladı (hiç şaşırmadım dogrusu) kendim biraz araştırdım bizzat gidip soracağız ama araştırmakta fayda var :))
kanunda ''ölüm tarihinden sonra hak sahibi olma niteliğinin kazanılması halinde, bu niteliğin hak kazanıldığı tarihi takip eden ayın “1”i,'' denilmekte ve başka bir baro yazısında
''Dolayısıyla hak sahibi olma niteliğinin kazanıldığı tarih(=Hakkın kazanıldığı tarih=Hakkın doğduğu tarih=Hakkı doğuran olay tarihi)değişkenlik arz etmektedir.''
yani Madde 35- Ölüm sigortasından sigortalının hak sahiplerine bağlanacak aylıklar; a) Sigortalının ölüm tarihini, b) Hak sahibi olma niteliğinin ölüm tarihinden sonra kazanılması halinde, bu niteliğin kazanıldığı tarihi, takip eden ay başından itibaren başlatılır..
bu durumda bence olabilir tabi sormak gerek bizzat . Cevaplarınız için çok teşekkürler ..