Bizden önceki kiracıdan kalan su borcu
Öncelikle iyi akşamlar. Umuyorum ki konuyu doğru yerde açmışımdır. Biz Eylül 2012' de 3 öğrenci olarak bir ev tuttuk ve geldiğimizde evin suyu kullanıma açıktı. Böyle şeylerin olabileceğini tahmin etmediğimizden geldiğimizde sayacı okumadık, hata ettik. Olay şu;
Bu sayacın 2009 yılından bu yana bir abonesi yokmuş, sayaç da o tarihten itibaren okunamamış. Ancak mühür kırılmış ve bizden önce oturan kiracı veya kiracılar suyu abone olmadan kullanmış. Biz Ekim ayında aboneliği üzerimize aldık ve birkaç ay sonra sayaç okunduğunda 3.500 tl civarında bir borç çıktı. Bu borç da bizim aboneliğimizin üzerinde kalmış oldu. Birkaç ay içinde bu kadar su kullanımı yapamayacağımız aşikar ancak borç bizim üzerimizde. Eve geldiğimizde suyun açık olduğuna şahidimiz de var. Bu borçtan nasıl kurtulabiliriz? Borcu ödemek ev sahibinin yükümlülüğü müdür?
Bir sorum daha olacak. Biz eve kiracı olarak girdiğimizde evde 6 adet ikinci el, yıkamadan gelmiş halı vardı. Ev sahibi de bundan haberdardı. Eski kiracının bu halıları alması için ev sahibine uyarıda bulunduk ancak 1 ay boyunca halılar alınmadı. Biz de bu halıları kullandık. Ancak ev sahibi, yakın zamanda bu halıları gündeme getirdi ve 4' ünün sıfır olduğunu, toplam fiyatlarının da 2.600 tl olduğunu söyledi. Bir öğrenci elbette bu parayı ödeyemez. Sorum şu; ev sahibi bu halılar üzerinde hak iddia edebilir mi? Kira kontratında sözü geçmiyor. Ayrıca sıfı olduklarını iddia ediyor ancak halılar kesinlikle kullanılmıştı ve köşelerinde bir isim vardı. Bu da sanıyorum ki yıkamaya gittiğinin bir kanıtı olabilir. Bu konuda ne yapabiliriz veya ev sahibi ne yapabilir?
Bu iki konu birbiriyle bağlantılı çünkü ev sahibi eğer halıların ücretini ödersek su borcunu kapatacağını söylüyor. Halıların olduğuna dair herhangi bir kanıtı yok ancak kanun önünde durum nedir bilemiyorum. 3.500 tl' lik borcun altında kalmak istemiyoruz ve halılara hakkı olmayan bu parayı da vermek istemiyoruz. Yardımlarınız, bilgi fikir ve önerileriniz için şimdiden çok teşekkür ediyorum. Saygılarımla.
Cevap: Bizden önceki kiracıdan kalan su borcu
Siz abone olduğunuzda saatteki son indeks kayıt edilmedimi?
Şimdi ne kadar aylık su parası geliyor.
Daha önceki kiracıların ne kadar süreyle kaldığına dair ikametgah fatura vs varmı?
Halı konusunda endişelenmeyin atın dışarı gitsin atmasanızda olur. Kontratta demirbaş olarak teslimi vs yok.
Ev sahibi su konusunda sizin haklı olduğunuzun farkında ve halıları bahane edip su parasını çıkarma peşinde çünkü sonuç olarak faturayı ödemek ona kalabilir.
Son indeks kaydedilmedi maalesef böyle bir durumu tahmin edip biz de kaydını almadık. Belediye nasıl 3 yıldır okunmamış sayaca abonelik verir bunu da anlamıyorum.
Su parası direkt olarak eski borcun üzerine yazılıyor. Ama ortalama bir tahmin öğrenmek istediniz sanırım, bunu inceleyeceğim. Saat evin içinde olduğu için hesap kesimler tam aylık olmuyor.
Önceki kiracıların da bilgilerine ulaşmaya çalışacağım.
Halılar konusunda da endişemiz, biz onu vermezsek su borcunu yatırmayıp bunu bizim üstümüze yıkmaya çalışma ihtimaliydi. Gerçi şu an yaptığı da, halılara yüksek fiyat biçerek dolaylı yoldan borcu bize ödetmeye çalışmak. Ancak esas endişemiz, kefil olarak gösterdiğim eniştemin imzaladığı açık senet. Bu senet yüzünden anlaşarak çözmek zorundayız sanırım bu işi. İlginiz için teşekkür ederim.
Senedi Daha önce yazmamıştınız. Evet en güzeli anlaşmak şu durumda. Ama 4 halıda o para etmez. Güzel bir ajitasyon ile 1000 tl gibi bağlayın derim.
Senet konusunu yazmayı unuttum haklısınız. Bizim de düşüncemiz 500 tl gibi bir fiyatta anlaşmak. Teşekkür ederim.