Nafaka icra takibi ve nafaka iptal davası
yaklaşık 5 ay önce boşandım ancak 3 ay önce evliliğim süresince aldatıldığımı ve farklı erkeklerle ilişkisi olduğunu öğrendim ve delillerle birlikte 2 ay önce nafaka iptali velayet ve tazminat davası açtım 2 aydır iştirak nafakası ödüyorum ancak yoksulluk nafakasını ödemiyorum karşı taraf bana icra göndermiş ödemedğim takdirde actığım nafaka iptal davası gözönünde bulundurulur mu yoksa ödemek zorundamıyım
cevaplayan herkese teşekkürler
Cevap: Nafaka icra takibi ve nafaka iptal davası
Nafakanın iptal edileceğini sanmasam da lehinize nafaka iptali kararı verilene kadar ödemek zorundasınız. Eğer iptal olursa dava tarihinden sonraki nafakaların iadesini isteme hakkınız doğar.
Actıgınız nafaka ve velayet davaları sonuclanana kadar nafakayı ödemelisiniz zira nafakayı ödemezseniz cebri icra tehdidi yanında hapis cezası da verilebilir hakkınızda.
icra masrafı ile birlikte geçmiş ayların nafaka borcunu yatırdım.ancak neden nafaka iptal edileceğini sanmam dediniz avukatım bu konuda gayet ümitvar konuşuyor tabi kesinlik yok bu davalarda ancak uygulamada bu tarz kararlar yok mu tsk ederim
“MADDE 175 - Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.
Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.”
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki 20-30 Yaşındaki gayet sağlıklı ve çalışabilecek durumdaki hiçbir kadın/erkek boşanma yüzünden yoksulluğa düşmez düşemez.Bu yanlış olgu ve uygulamalar neticesinde bu durum toplumda meşruiyet kazanmasına zemin hazırlamıştır..Bu durum gerek Anayasanın 49.Maddesine gerekse insan haklarına aykırı bir durum olduğu açıkça görülmektedir diye düşünüyorum.Diğer taraftan Boşanmadan kaynaklanan bir nafaka alacağının varlığının belli koşullar altında nafaka borçlusunun veya nafaka alacaklısının yaşamı boyunca sanki mülkiyet hakkıymış gibi sürekli olması hak düşürücü süre ve zaman aşımı kavramlarının kabul edildiği bir hukuk sisteminde adalet duygusunu da zedelemektedir. Tarihin hiçbir döneminde hiç bir hukuk sistemi boşanan eşlerden biri yoksulluğa düşecek diye diğeri için ömür boyu sürebilecek yoksulluk nafakası yükümlülüğü öngörmemiştir. Dolayısı ile yoksulluk nafakasının süresiz uygulanmasının nedeni ahlaki ve sosyal gerçeklerle açıklanamaz. Anayasanın 2.Maddesine Bakalım;( Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk Milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir)Ne Güzel!!
Pozitif ayrımcılığın aleni olarak yapıldığı hukuk sisteminide zedelemektedir. Nafaka yükümlüsü tekrardan evlenmiş ve çocukları olmuşsa onların hakları neden göz ardı edilmektedir Şöyle ’ki her artırılan nafaka bashse konu insanların ve nafaka yükümlüsünün yaşam standardının düşmesine sebebiyet vermektedir. Buda tekrardan kurulan aileyi temelden sarsarak yıkılmasına zemin hazırlamaktadır. Oysa Aile Toplumun temel taşıdır.
[QUOTE=rpanatli; Tarihin hiçbir döneminde hiç bir hukuk sistemi boşanan eşlerden biri yoksulluğa düşecek diye diğeri için ömür boyu sürebilecek yoksulluk nafakası yükümlülüğü öngörmemiştir. [/QUOTE]
Medeni Hukuk isviçreden alınma deniyor. Ama isviçre medeni hukukunda böyle bir nafaka yok.
Bizim her işimiz böyle. Mesela başkanlık sisteminide şimdi bir yerden alacağız. Ama neticedeki bizdeki başkanlık sisteminin onunla bir alakası olmayacak. Sapına kadar Türk usulü diktatörlük olacak.
Ala turka işler böyle yapılıyor. Herkes birilerini kafalamaya çalışıyor.