Firmamın 120 gün ödemediği göründüğünden SGK tarafından eksik görülen 120 günüm için ne yapabilirim
İyi günler ;
1994 yılında girip 2009 yılında sürekli olarak çalıştığım firmamda 1995 yılının 3 aylık dönemi için yani 120 gün için SGK 'ya prim ödemesi yaptığı gözükmediğinden çalışmış olup hak ettiğim 120 günüm gün sayıma eklenmiyor ve bu da benim emeklilik gün sayımı etkiliyor acaba bu gün sayısını SGK 'nın dahil edebilmesi için ne yapabilirim izliyebileceğim yol hakkında bilgi vermenizi rica ederim. ( Bu konu ile ilgili olarak SGK ya başvurdum onlar iş mahkemesine başvurmam gerektiğini başka yolu olmadığını söylediler ) Eğer iş mahkemesine başvurmam gerekiyorsada nasıl bir yol izlemeliyim başvuru nasıl yapılır yardımlarınızı rica ediyorum.
Saygılarımla
Cevap: Firmamın 120 gün ödemediği göründüğünden SGK tarafından eksik görülen 120 günüm için ne yapabilirim
"prim ödemesi yaptığı gözükmediğinden"
Yani işvereniniz prim ödemesi yapmış ama bu sistemde mi görünmüyor?
İşveren prim ödemesi mi yapmamış?
İşverinizin siz çalıştığınız halde işten çıkmış gibi gösterip 3 ay sonra tekrar işe girmiş gibi mi yapmış?
Cevap: Firmamın 120 gün ödemediği göründüğünden SGK tarafından eksik görülen 120 günüm için ne yapabilirim
İşveren prim bildirimi yapmış fakat primi ödememiş ise;
Sigortalı sayılmak ve sosyal güvence hakkından yararlanmak için bir işyerinde çalışmak yeterlidir. Çalışanların ayrıca işverenin primleri ödeyip ödemediğini takip ve kontrol sorumluluğu yoktur. Bu sorumluluk SGK'ya aittir.
Yukarıdaki Karar metni Yargıtay 21. Hukuk dairesine aittir.