Emeklİ olduktan sonra İŞyerİ aÇan/sgdp kesİntİsİ
Merhabalar,
Bundan yaklaşık 10 yıl kadar önce Babam emekli olduktan sonra İşyeri açtı, işyeri açarken SGK a SGDP ödemesi gerektiği ile ilgili hiçbir şey söylenmemiş. zaten öyle bir şey söylenseydi açmazdım diyor. Sonrasında yıl 2013 emekli maaşında SGDP kesintisi görüyor, bu zaman zarfında kendisine hiçbir şekilde yazı ikaz uyarı gelmemiş. ödemesi gerektiği ile ilgili,yani direkt emekli maaşından kesilmeye başlanıyor ve birlikte yazı geliyor. Zaten 3 kuruş emekli maaşı var velhasıl tabi sgka gidiyor neden böyle uyarılmadım söylenmedi bilmiyordum... Kanun ortada ödenmesi gerekiyordu ödemedin kesilir deniliyor. taksitlendirme yaptırıyor 10.000 tl e yakın bir borç... ve işyeri inanın bu zaman zarfında o kadar para kazanmamıştır bile, çünkü köy yerinde zaman geçirmek için açılmış bir işyeri.. Adam ömrü boyunca esnaflık yaptı küçük esnaftı battı küçük esnafın hali ortada satmadık bişey kalmadı, zar zor emekli oldu.. darbe üstüne darbe anlıcanız
Benim sorum bu konuyla alakalı olarak itiraz edersek birşey çıkarmı, Değerli görüşlerinizi bekliyorum
Cevap: Emeklİ olduktan sonra İŞyerİ aÇan/sgdp kesİntİsİ
Çıkacağını sanmıyorum zira benim babam da 2003 yılında limited şirket kurarak hem ortak hem müdür olarak çalışmaya başladı. Sanırım 2004 yada 2005 yılında bu Kanun çıktı ve Resmi Gazete'de ilan edilerek basın organlarında da yer almaya başladı. Bu yüzden sıklıkla "gelin SGDP borcunuzu yapılandıralım" tarzında bir çok haber çıkmaya başlamıştı. Mesela biz de 2010 yılındaki aftan yararlanarak hem indirimden hem de taksitlendirmeden yararlanarak borcumuzu yapılandırdık, 2014 yılına kadar da taksitleri aksatmadan ödüyoruz. Ödemezseniz maaşınızdan kesilir, herhangi bir itiraz bunu engellemez. Bence yapılandırarak ödemeye başlayın.