Maliye Bakanlığı Reddi Miras
Murisin borcundan dolayı Vergi dairesi mirasçılara ödeme emri gönderirse 7 gün içinde maliye bakanlığı aleyhine adli yargıda (sulh hukuk) ( vergi mahkemesi bu hususu incelemiyor) mirasın hükmen reddini talep etmek, vergi dairesinin başvuracağı başkaca yargı yollarında bekletici mesele olur mu?
Yoksa vergi dairesi ödeme emri göndermeden mi bu davayı açmak daha iyi olur? Arada bir fark var mıdır?
Benim çekincem ödeme emrinin akabinde adli yargıda dava açarsam vergi mahkemesine başvurmadım diye cebri icra filan olur mu?
Cevap: Maliye Bakanlığı Reddi Miras
Reddi miras için dava açma süresi vefattan itibaren 3 aydır. Benim düşünceme göre o 3 ay içerisinde borca yönelik herhangi tebligat/ödeme emri gelmesi reddi miras hakkınızı elinizden almadığı gibi o borcu ödemeye de mecbur değilsiniz. Üç ay içerisinde reddi miras talep edip karar ilamını maliye bakanlığına ibraz ettiğinizde ödeme emrinin bir yükümlülüğünün kalmayacağını düşünüyorum.
Cevap: Maliye Bakanlığı Reddi Miras
Sizin dediğiniz mirasın gerçek reddi.Bu sorduğum dava ise 3 aylık sürede mirası reddetmemiş,susmuş yada süreyi kaçırmış olan mirasçıların açması gereken mirasın hükmen reddi davası.TMK 605/2 gereğince miras, 3 ay içinde red davası açılmamış olsa bile zaten kendiliğinden red edilmiş sayılıyor.bunu alacaklı aleyhine adli yargıda dava açarak tespit ettirmek gerekiyor. Asliye yada sulh hukuk mahkemesindeki bir dava olsa dava bile açmama gerek yok ama vergi mahkemesi veya icra mahkemesi bu hususu incelemiyor.İlla bu davayı sulh hukukta alacaklıyı davalı gösterip ilam almak şart.Şimdi bende maliye bakanlığı ödeme emri gönderincemi açsam yoksa o göndermeden mi açsam diye tereddüt ediyorum.