Limited şirkette ortaklar hisseyi almıyor
Merhabalar,
3 ortaklı limited şirketimiz var ve en fazla hisse % 34 ile bende, diğer ikisi %33 orana sahiptir. Ben ortaklarla devam etmek istemiyorum, hisselerimi devretmek istiyorum ama ortaklar hisselerimi almıyor. Hisselerimi nasıl devrederim veya nasıl bu şirketten ilişkimi keserim.
Konu ile ilgili değerli bilgilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Limited şirkette ortaklar hisseyi almıyor
TTK M.638- (1) Şirket sözleşmesi, ortaklara şirketten çıkma hakkını tanıyabilir, bu hakkın kullanılmasını belirli şartlara bağlayabilir.
(2) Her ortak, haklı sebeplerin varlığında şirketten çıkmasına karar verilmesi için dava açabilir. Mahkeme istem üzerine, dava süresince, davacının ortaklıktan doğan hak ve borçlarından bazılarının veya tümünün dondurulmasına veya davacı ortağın durumunun teminat altına alınması amacıyla diğer önlemlere karar verebilir.
Öncelikle şirket sözleşmenizde çıkma hakkına ilişkin bir düzenlemenin mevcut olup olmadığına bakınız. Yoksa ikinci fıkrada belirtildiği üzere, haklı sebeplerin varlığı halinde dava yolu ile çıkmaya karar verilmesini ATM'den talep edebilirsiniz.
Ayrıca yine haklı sebeplerin varlığı halinde 636/3 gereği şirketin feshini isteyebilirsiniz.
Esas sermaye payınızın devredilmesi hususu ise 595.maddede düzenlenmiş olup, 3.fıkra gereği aksi esas sözleşmede düzenlenmemişse genel kurulun onayı ile mümkün olabilecektir.