Anlaşmalı boşanma davasına davalının gelmemesi ve tanıklar hakkında
Merhaba, eşimle yaklaşık 9aydır ayrıyız,anlaşmalı boşanma davası açtık fakat kendisi duruşmaya gelmedi ve boşanmak istemediğini söylüyor.Hakimde duruşmayı erteleyip 2şahit getirmem gerektiğini yoksa davanın düşeceğini söyledi.Yalnız şöyle bir problemimim var eşim şizofreni tedavisi görüyor şuan ve bizim sorumlarımıza anlaşmazlığımıza şahitlik edebilecek arkadaşlarımız çevremiz kendisinden korktuğu için kimse şahitlik yapmak istemiyor, bu durumda ben ne yapabilirim?Şahit yerine bir dahaki duruşmada şizofreni raporunu götürsem yeterli olur mu boşanmam için?Boşanma davasını anlaşmalı açtığımız için evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle açmıştık dilekçe de hastalığından bahsetmemiştim anlaşmalı boşanacağımız için yalnız şimdi boşanmaktan vazgeçtiği için bana yapacak başka bişey bırakmıyor.Konuyla ilgili ne yapabilirim nasıl bir yol izlemeliyim?Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
Cevap: Anlaşmalı boşanma davasına davalının gelmemesi ve tanıklar hakkında
Davalı eş anlaşmalı boşanma davası duruşmasına gelmezse artık dava çekişmeli (anlaşmasız-nizalı) boşanma davasına dönüşür. Bu durumda, şahit, belge vs. deliller ile boşanma davasının nedenini ispat etme mükellefiyeti davacı tarafa düşer. Dava çekişmeli boşanma davası olarak devam etse de ileriki duruşmalarda davalı gelip, ben de boşanmak istiyorum derse hakim boşanmaya karar verebilir.
Sayın Litigation cevabınız için çok teşekkür ederim. Şuan kimse şahitlik yapmayı kabul etmediği için malesef şahitlerle durumu kanıtlayamıyorum , raporu konusunda da şöyle bir çekincem var tedavi gördüğü hastaneye gittiğimde öylece o raporu bana verirler mi ? Birde hakim demezmi dilekçende böyle bir şikayette bulunmamışsın şimdi rapor getiriyorsun diye,kabul etmeme durumu olabilir mi onu delil olarak?
Hangi hastane ise mahkemeye bildirin yazı ile isterler. Şahitlik gönüllü bir iş değildir isimlerini verin zorla getirilirler yalan söylerlerse de savcılığa verilirler. Eşiniz duruşmalara gelmemeye devam ederse zaten büyük ihtimal boşanmaya karar verilir.