Cevap: Durdurma ve kİmlİk sorma
Pasaport kımlık yerıne gecerlı olan bır belgedır elbette sızın de bıldıgınız uzere.
Davranıs konusunda yorum yapmak ıstemıyorum pek, kısılerın gorevlerını yerıne getırırken gosterebıldıklerı yanlıs davranıslara bır ornek.
Öncelikle sizin açınızdan bakalım.
Evet bir işletmeci Veli Nimeti müşteriye karşı daima güler yüzlüdür. Olmak zorundadır. Ancak o gurup içersinde de kötü örnekler azımsanmayacak kadar çoktur.
Bu aşamadan sonrasını bir zabıta ( belediye zabıtaları ile karışmasın. Polis ve jandarma içinde kullanılır.) gözü ile yazıyorum. Kamu çalışanı Veli Nimeti olarak amirlerini görür.
Davranış konusuna gelince; gecenin o saati sıradan insanların bulunmasını pek sıradan kılmaz.
Zabıtanın kimlik sorma, üst araması, zor kullanma gibi yasadan doğan yetkileri vardır. Bu tür yetkiler kullanılırlen DEVLET OTORİTESİNİN GÜCÜ TATBİK OLUNANA İNSAN PSİKOLOJİSİ GEREĞİ AÇIKÇA HİSSETTİRİLİR. İŞİN DOĞASI GEREĞİ EMİR TONUNDA OLMAK ZORUNDADIR.
Kişiyi psikolojik olarak kontrol etmeden fiziki olarak kontrol edemezsiniz.
Bu kabalığa kendi güvenliğimiz açısından baktığımızda daha tolore edilebilir olur. Sıradan bir memur nezaketi işleri çıkmaza sürükler.
Olaya biraz ekleme yapsak; Kardeşiniz ile yürürken arkanıza takılan iki tinercinin tehdi altındasınız.
Polisler olya müdahele etsin.
-Hey sizler olduğunuz yerde kalın.
-Yat yat yaat. elleriniz başın üstünde...
O polisler eminim gözünüze HIZIR gibi gelecektir.
Amerika'ya gitmiş iseniz otoban polisi durdurduğunda elleriniz direksiyonda onu beklersiniz. En ufak şüpheli hareketiniz vücudunuza mermi doldurması için yeterlidir.
Geçmiş olsun. Polislerin o saatte orada bulunmasından mutlu olun. Her gün kötülerle uğraşmaktan bozulan ağızlarını da hoş görün gitsin.
:)
Bu konuya çok da iyimser bakamıyorum. Karşılaştığım ve duyduğum örneklerin büyük bir kısmında ciddi bir görevi kötüye kullanma kendini gösteriyor maalesef.