Cevap: Mirastan yoksun bırakma
1. Yoktur. Sizin hakkınız annenizin vefatından sonra hisseniz oranında vardır.
2. Annenizin payında ortaksınız ama ölünce..Kardeşinizin ortaklığı üstüne annenizin vefatından sonra tapu iptal davası açılabilir fakat bir şey çıkacağını zannetmem.
3. Hakkınız yok.
4. Vefattan sonra.
5. Mirastan mahrum bırakma söz konusu değil. Vefattan sonra miras kalan mallar üzerinde herkes nispeti oranında saklı payını alır. İhtilaf durumunda vefattan sonra dava açabilirsiniz
Mirastan mahrum bırakma söz konusu değil, demişsiniz ama kardeşimin ortak olduğu tapu hakkında dava açılabilir ama birşey çıkmaz.Kurduğu işte benim hakkım yok, diyorsunuz.Kardeşim annemin elinde olan mallarıda bir şekilde sattırmak istiyor o zaman bizim elimizden birşey gelmeyecekmi, yapabileceğimiz hiç birşey yokmu
Mirastan mahrum bırakma derken annenizin "ölümümden sonra kalacak olan mirastan çocuk veya çocuklarımın yararlanmasını istemiyorum" tarzında kanunen bir hakkı yok. Mirastan mahrum bırakılmanız için annenizin veyahut aile bireylerinin canına kast etmeniz vb. gibi ciddi bir olay olmalı. Dava açma konusu annenizin vefatından sonra olabilecek bir durum, yoksa şu an annenizin kendi mallarını ister aile içi ister aile dışından akli dengesi bozuk olmaması koşuluyla dilediği gibi satabilir, devredebilir, bağışlayabilir. Siz bu işlemlere karşı vefattan sonra saklı payınızın sizden kaçırıldığı iddiasıyla dava açabilirsiniz, gerçekten böyle bir durum var ise hak yerini bulur. Kardeşinizin kurduğu şirket bir tüzel kişiliktir, hakkınız olamaz. Kardeşiniz annenizi malları şu veya bu kişilere satması için teşvik veya ikna ediyor ise, bu mallar da aile dışından kişilere para karşılığı satılıyor ise bunun adı ticarettir, dilediği gibi satabilir. Vefattan sonra bile olsa bu mallar satılmasaydı bizim olacaktı fakat satıldığı için elimiz boş kaldı vb.. tarzında bir iddia ile bir yere varacağınızı düşünmüyorum. Yine de dava hakkınızı kullanmanız sizin takdiriniz, tabi bir avukat vasıtasıyla durum üzerinde detaylı inceleme yaptıktan sonra..