Çek ile yapılacak alışveriş
Merhabalar;
Alınterimle yaptırdığım 1 dönüm arazi üzerinde müstakil bir evim var.Komşum evimi satın almak istiyor.Pazarlıkla anlaştık.Ancak hiç para vermeden 15.01.2014 tarihine kendinin yazacağı bir çek ile almak istiyor.Rakam olarak 80.000 TL de anlaştık.
Evin tapu devrinide hemen yapmak istiyor.Bu alıcı benim çocukluk arkadaşım.Kndisi esnaf bildiğim kadarıyla işleri iyi ve ödemesini yapacak bir kişi ama yinede içimde kuşkular mevcut.
Yeni çek yasası ile internette okuduğum bilgiler bu kuşkularımı büsbütün artırdı.Daha önce çekle bir alışverişim olmadı.
Bu bilgiler eşiğinde;
1-Çek karşılıksız çıkarsa ne yapabilirim?Paramı nasıl tahsil edebilirim?Çekin herhangi bir yaptırımı varmıdır?
2-Bu satışla ilgili tavsiye ve önerileriniz ne olabilir.Nasıl bir yol izlesem iyi olur?
Saygılarımla.
Cevap: Çek ile yapılacak alışveriş
Sorularınız haricinde; tapuyu devrettiğiniz an o gayrımenkul artık sizin olmayacaktır.Adına tescil edenin olacaktır.Dolayısıyla dileği her türlü tasarrufta bulunma hakkını da tescil ile elde etmiş olacak.Yani siz ona devrettiğiniz anda bu gayrımenkulu satabilecektir.
Benim tavsiyem bu tür işlerde paranızı almadan devri vermemenizdir.Eğer 2014 de kadar parayı vermek için bekle diyorsa devrini de 2014 te almalıdır.Genelde en büyük sıkıntılar yakınlar arasında çıkar aile, arkadaşlar vs. Madem alın teriniz ile aldınız devrini paranızı almadan yaparsanız pişman olursunuz..
Çekle ilgili ufak not: gayrımenkul tescil ile birlikte artık devredilenin olur. Dolayısıyla konu kapanmış olur.
Çekle ilgili bir sıkıntı çıktığında ise artık başka bir hukuk devreye girer.Yani çekin karşılığı çıkmadı vb gibi durumlarda, araziniz size geri verilmeyecektir mahkemede haklı bile çıksanız.
Parası olmayan neden ev satın almaya kalkar..
sayın okur123 ün dediği gibi 15.1 2014 tarihinde size gelsin ve banka
yolu ile evi güvenle satın.
benim tahminim, evi alıp başkasına nakit satacak ve nakit ihtiyacını karşılayacak.çünkü ortada para yok
belki ipotek karşılığı kredi alacak, bilemiyorum
belki biraz fazlasına satacak.o tarihe kadar parayı değerlendirip
size borcunu ödemeye çalışacak..
esnaf insan riske girebilir ama bunu kendi adına yapar.
siz başkası adına riske girmeyin.
Sakın ha kardeşim sakın paranı almadan tapuya gitme evi devir etme, çok üzülürsün sonrasında demedi deme,
çeki aldım evi ipoteksiz devrettim.
2 adet çek aldım
11.10.2013 ve 11.12.2013 tarihli iş bankası çeki.Çek bir A.Ş olan Turizm şirketine ait.Bekliyorum.Bakalım gününde ne olacak.
Cevap veren herkese ayrı ayrı teşekkür ederim.
Cevap veren arkadaşlara ev ile ilgili bazı ayrıntıları bildirmek isterim.Yaptığım ev ruhsatsız yapı idi ve komşu paylarıda çekilmemişti.
oturuyordum am bu konuda hep aklımda oturuyordu.Midemi bulandırıyordu.
2007 yılında kavınvalidemin gazıyla aldım elime kazmayı geçtim arsamın başına başladım temel kazmaya.Ben böyle yapmıştım bu evi.
Şu an kafam rahatladı.İçimde bir sancı vardı kurtuldum.