Bir filmden 10-15 saniyelik sahne yayınlamak
Merhabalar,
Sorum aynen başlıktaki gibi. Youtube'da bazı yerli filmlerden küçük kareler yayınlamak istiyorum. Videoların süreleri 1 dakikayı geçmiyor. Bu durum telif hakları ihlali oluşturur mu? Tıpkı internette, bir kitaptan bir paragrafı paylaşıp, altına "şu kitaptan alıntıdır" diye yazmak gibi. Diğer bir sorum, bu tarz videoları Youtube'a değil de, kendime ait bir sitede (server'da) yayınlasam, altlarına da "bu sahne şu filmden alınmıştır" diye yazsam, suç işlemiş olur muyum? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Cevap: Bir filmden 10-15 saniyelik sahne yayınlamak
Her filmin hatta dizi bölümlerinin trailer ları vardır.
Bunları yayınlamanın sorun olacağını zannetmiyorum.
Ama bunun dışında bir yerinin yayınlanmasına eser sahiplerinin olumlu yaklaşacağını zannetmiyorum.
Örneğin, (site ismi vermek yasak mı bilmiyorum) alkislarlayasiyorum.com sitesi var.
http://alkislarlayasiyorum.com/iceri...ahkeme-sahnesi
Bu sitede bu tarzda videolar gördüm. Örneğin, yukarıdaki örnek video, Yılmaz Erdoğan'ın bir oyununun dvdrip'inden kesilmiş. Bunu, eser sahibinden izin alarak yaptıklarını sanmıyorum. Ben de kendi sitemde bu tür videolar yayınlarsam, suç işlemiş olur muyum? Sonuçta eser sahiplerinden izin alınmadan yapılmış bir iş olacak. Benim en büyük korkum, eser sahibi tarafından sorgusuz sualsiz mahkemeye verilmek. Böyle bir şeyin olma olasılığı var mı? Yani bana "şu videoyu kaldırmanızı istiyoruz" demeden i.p. adresimi öğrenerek beni direk mahkemeye verebilirler mi?
Filmciler ne der bilemem. Lakin, geçenlerde İLESAM'ın genel kurulu yapıldı... Oradaki konuşmacılar, bundan sonraki süreçte, internet ortamında "kopyala/yapıştır" işlerinin de telif kapsamına alınması konusunda yasal hazırlıklar yapıldığından söz ettiler...
- - - Updated - - -
Filmciler ne der bilemem. Lakin, geçenlerde İLESAM'ın genel kurulu yapıldı... Oradaki konuşmacılar, bundan sonraki süreçte, internet ortamında "kopyala/yapıştır" işlerinin de telif kapsamına alınması konusunda yasal hazırlıklar yapıldığından söz ettiler...