Kadro daralmasından dolayı işten çıkarıldım.2 ay sonra aynı pozisyona eleman ilanı vermişler...
Merhaba,
4-5 aylık bir mobbing sürecinden sonra istifa etmemem üzerine iş yerim beni yaklaşık 2,5 ay önce kadro daralması sebep gösterilerek işten çıkarttı. İşten çıkartılma sürecinde daha sonraki iş başvurularımda referans olabileceklerini, hakkımda kötü referans vermeyeceklerini beyan ettiler. Bu yüzden daha sonra iş başvurularımda sorun yaşamamak için herhangi bir dava açmadım. Fakat birkaç iş görüşmemde hakkımda kötü referanslar verildiğini öğrendim.Şimdi ise aynı pozisyonda çalıştırılmak üzere eleman ilanı verdiklerini gördüm.
Bu durumda işe iade davası açabilir miyim? Normalde dava açmak için geçmesi gereken azami süre olan 30 gün burada da geçerli midir? Yasal olarak hakkımı nasıl arayabilirim?
Teşekkürler,
Cevap: Kadro daralmasından dolayı işten çıkarıldım.2 ay sonra aynı pozisyona eleman ilanı vermişler...
İşe iade davası açmak için hak düşürücü süreyi geçirmişsiniz, yapacak bir şey yok.
Cevap: Kadro daralmasından dolayı işten çıkarıldım.2 ay sonra aynı pozisyona eleman ilanı vermişler...
Adamlar senden memnum kalmamış göndermişler işte, daha ne üst eliyorsun başka işi baksana,
Bilgi için teşekkürler,
Konuyu doğru aktarabildim herhalde, normal şartlarda süre 30 gün fakat bu durumda farklı bir uygulama olabilir diye düşünüyorum. Yoksa her işveren işçiyi kandırıp aynı sebepten dolayı işten çıkarmalar yapabilir, 30 gün içinde itiraz olmazsa da aynı pozisyona işçi almaya devam edebilir. En azından işveren için bu tür bir işten çıkarma sonunda aynı pozisyona tekrar bir işçi alma süresi var mıdır? Kötü niyet ve haksız işten çıkarmaya karşı sadece işe iade davası mı açılabilir? Başka türlü bir hak arama davası açılamaz mı?
- - - Updated - - -
Sayın Robinson konuya daha duyarlı olursan memnun olurum. Başka türlü açıklamalar yapmanıza gerek yok.
İşe iade davasının HAK DÜŞÜMÜ süresi 30 gündür. Bu süre iş akdinin işçiye tebliği tarihinden başlar. Bu süre geçtikten sonra hangi gerekçeyle olursa olsun işe iade davası kabul olunmaz. Ama dikkat; Bu bahsettiğimiz işe iade davası içindir. İşçinin hala kıdem, ihbar, kötüniyet tazminatı ve sair alacaklar için dava açma hakkı mevcuttur.