davamla ilgili işleri yürütmesi için, vekalet vereceğim kişi avukat olmak zorundamı. Herhangi bir şahıs da benim yerime duruşmalara katılabilir mi?
Printable View
davamla ilgili işleri yürütmesi için, vekalet vereceğim kişi avukat olmak zorundamı. Herhangi bir şahıs da benim yerime duruşmalara katılabilir mi?
Sayın üye; Tabi ki verebilirsiniz..Yani işlerinizi yürütmek için demişsiniz ...Şöyle düşünün, o kişi siz olacak...İşlerimin yönetim hakkı mı demeniz gerekiyor vekalette onu bilmem....Duruşmalar da katılı, söz de alır...Bu hak vatandaşlık hakkı benim bildiğim...Fakat, avukatlık başka tabi..Zaten siz onu sormamışsınız..İşlerinizin takibi , malınızın mülkünüzün temsil hakkını verebilirsiniz.....Savunma hakkı başka.
yani taraf olduğum bir davaya, örnegin kardeşime noterden vekalet versem, yerime duruşmaya katılıp beni savunamaz mı? yani avukat olması şart mı beni savunacak kişinin?
Sayın Atilda çok güzel açıklamış.Ben de öyle demek istemiştim.Hukuk alanı özel çünkü.Hastaneye sizin adınıza biri gider temsil eder sizi.Tetkikleri görünce sizi ameliyat etmezler onun gibi..Kişinin sizin yerinizi alması başka,avukatlık parofosyonel bir meslek, o başka..Meslek icra etmek başka.Doktor bir yakınınızın işlerini takip edersiniz onun yerine geçip hasta ameliyat etmezsiniz..Yani sizin yetkilerinizi verdiğiniz kişi bir mesleği icra edemez ...Etmek isterse eder sanırım...Fakat avukatsız bir bireyin hal arayışı gibi düşünün öyle..
Vekil ve vekalet, özel ilave vekalet gerektiren durumlar Borclar kanunu md. 504 de belirtilmistir.
inceleyiniz
Mahkemelerde savunma yetkisi bildigim kadari ile sadece özel ilave vekaletli Avukatlar icin mevcut.
yani bu durumda, benim taraf oldugum bir davanın duruşmasına, benim yerime kardeşim giremez, doğru mu ? bir avukata vekalet vermem şart.
Türkiye'de (belki dünyada da böyledir) reşit olan, kısıtlı olmayan bir kimseyi yargı yerlerinde her türlü (Davacı-Davalı, Sanık-Müşteki, Alacaklı-Borçlu vs.)temsil yetkisi sadece avukatlara aittir. Buna avukatların tekel hak ve yetkisi denir.
BİR KİMSE KENDİSİ ADINA DAVA AÇMAK ÜZERE DİLEDİĞİ KİMSEYE VEKALETNAME VEREBİLİR. YALNIZ VEKİL OLAN ŞAHIS AVUKAT VASFINI HAİZ DEĞİLSE VEYA YASAKLI AVUKAT İSE, DAVA AÇAMAZ. Esas No : 2004 / 3 Karar No : 2004 / 2978 Yargıtay 5. Hukuk Dairesi Tarih : 16/03/2004