Rakip firma bizim yazılım dosyalarımızı kullanıyor...
Merhaba;
Ben müşterilere 3D görseller sunarak üretim yapan bir tasarım firmasında çalışmaktayım. 1 yıl önce bizde çalışmış bir tasarımcı rakip bir şirkete geçti bununla ilgili bir sorunumuz yok fakat şirket içerisinde aylarca çalışılarak oluşturulmuş görsel objeleri firmamızdan alarak rakip firmada kullanmaktadır. Çeşitli müşterilerimiz tarafından bu görseller bize ulaştı. Firma olarak endüstrüyel ürünlerle ilgili tasarım tescillerimiz var fakat görsel hazırlamakta yardımcı olan bu metaryalleri bize ait olduğu nasıl kanıtlamamız gereklidir.
Rakip firma ile ilgili yapabileceğimiz en büyük yaptırımlar nelerdir bunlar konusunda yardımcı olmanızı rica ederim.
Cevap: Rakip firma bizim yazılım dosyalarımızı kullanıyor...
Elinizde kültür bakanlığından alınma görsel eser tescil vesikası var mı ? yok mu ? Varsa bir nebze şansınız var. Endüstriyel ürünlerinizin taslaklarının izniniz olmadan başka bir şirkette kazanç amacıyla kullanıldığını ifade ederk Fikri ve Sınai haklar mahkemesinde dava açabilirsiniz. Ancak mahkeme sizden geçmişe dönük olarak bu taslaktarın başka projelerde kullanılıp kullanılmadığını ispat etmenizi, bu taslakların ve materyal kütüphanesinin (sanırım 3DS Max yada benzeri bir yazılım kullanıyorsunuz) tescil edilen bir ürün içinde ayrılmaz bir öge olup olmadığını ispatlamanızı ister. Aksi halde çalışanınız ve rakip firma bunu kendilerinin çizdiğini yada daha önce yapılan çalışmalardan esinlenerek tasarladıklarını iddia edebilir
Örneğin ben mobilya montaj klavuzu hazırlarken kavale ile bağlantıyı göstereceğim. Kalkıp amerikayı yeniden mi keşfedeyim. Daha önce başka bir şirkette iken çizdiğim dökümanları kullanıyorum. Kalkıp bana karşı dava açarlarsa zaten bunları ben çizdim. Bu benim eserim der çıkarım. Siz iş sözleşmes yaparken ürün için anlaşma yaparsınız. ürün için verilen emek için değil. tasarım objeleri tescil süreçleri tamamlanana kadar çizerinin yada modelleyicisinin tasarrufu altındadır. Aksi hukuki görüş varsa buyursun paylaşsın.
telif hakkı için patent başvurusu yaparsan haklı durumda olabilirsin
- - - Updated - - -
- - - Updated - - -
cevaplarınız için teşekkür ederim.
Dosyalar bir ekip tarafından çizilmekte, fakat bu harcanan emek sanuçta maaş olarak ödenmekte siz iyi bir tasarımcı iseniz iyi ürünler çıkarıyorsanız zaten maaşınızda daha yüksektir. Şirketten alınan çizim metaryalleri şu an çalan arkadaşın yapmadığı şeyler. Kendi çizimlerini kullansa zaten bu kadar sıkıntı yaşanmaz. Sorun başkalarının emeklerini çalıp bundan çalıştığı firmaya ciddi gelir ettirmesi.
Konuyla ilgili çizimlere patent konusunu araştıracağım.
İyi çalışmalar...