İş veren ihbar tazminatı talep ediyor
Merhaba,
Ekim 2012 den beri çalışmakda olduğum görevimden başka bir firmada şimdiki maaşımın 2 katı fazla maaşla iş buldum ve ayrılmak istiyorum. gideceğim firma hemen iş başı yapmamı istiyor. Müdürüme konuyu anlattığımda ihbar tazminatı keseceğini belirtti. iş yerinin ihbar tazminatı kesemeyeceğini biliyorum ancak tüm haklarımı ödeyip daha sonra mahkmeye vererek bu alacağını tahsil edebilir. şu anki şirketim 18.000 personeli olan bir şirket ve ayda 1000 kişiye yakın personel işten cıkıyor ve hiç kimseden ihbar tazminatı talebi yapılmadı sadece benden önce gecen arkadasdan ihbar tazminatı kestiler tabi ki kendi rıza ile sorum şu olacak işveren mahkemeye verdiğinde daha önce yapılan çıkışlardan ihbar tazminatı kesilmemesi (son çıkan arkadaş hariç) benim için haklılık ifade eder mi? İşverenin mahkemeyi kazanma olasılığı nedir? Kazanırsa mahkeme masraflarını ben mi karşılıyorum? mahkeme masrafları tahminen ne kadar tutar?
Konu ile ilgili acil yardımlarınızı rica eder, iyi çalışmalar dilerim.
Cevap: iş veren ihbar tazminatı talep ediyor
İş yeri ihbar tazminatı istemediği diğer çalışanlarıyla karşılıklı mutabakata vararak ilişki kesmiş olabilir(Ben ayrılıyorum, okey bana uyar zaten personel fazlam var bu birimde gibi).İhbar tazminatı için başvuru yapıp yapmamak bunu mahkemeye taşımak iş yerinin insiyatifinde.Size ihtiyacı vardır ve sizin ayrılmanız sıkıntı yaratıyor ise ihbar tazminatı kozunu kullanabilir, sonuçta yasal bir hak bu iş veren için.Sizle alakalı bir davada, falanca kişinin ayrılmasını dava etmemişti demekle bir yere varılacağını sanmam, dediğim gibi o ayrılmalar gayri resmi olarak işyerinin insiyatifinde, rızasında ve bilgisi dahilinde olmuş olan ayrılmalar olabilir.İş yeri de kendi isteğiyle dava açmamış olabilir.Dava masraflarını davayı açan kazanırsa karşı taraftan isteyebilir.Kazanma olasılığı ile alakalı çok bir şey söylemek zor ama her iki ihtimale de hazırlıklı olun.Kolay gelsin.
İşveren, açacağı ihbar tazminatı talepli o davayı %101 kazanır sn.human_,
daha önce kimseden ihbar tazminatı almamış olması da size herhangi bir +kazanç sağlamaz.
Davayı kazanan işverenin yaptığı dava masraflarını + mahkemece işverenin avukatına ödenmesine karar verilecek vekalet ücretini ödemek zorunda kalırsınız.
öncelikle ilgi ve alakanız için teşekkürler.
Ben şirketin İ.K departmanında çalışıyorum ve her ay kendim yaklaşık 100 tane çıkış yapıyorum ve bunların %90'ı istifalı çıkışlar. Hiçbir personele ait evraklarda ihbar süresine ilişkin imzalanmış herhangi bir evrak yok. istifa olması yeterli oluyor. mahkemede şirketin ayrımcılık yaptığına dair herhangi bir izlenim oluşturmaz mı? bu dava ne kadar sürebilir? Dava masrafları ihbar tazminatı hariç 3000 tl yi bulabilir mi?
Alıntı:
human_ rumuzlu üyeden alıntı
Hiçbir personele ait evraklarda ihbar süresine ilişkin imzalanmış herhangi bir evrak yok. istifa olması yeterli oluyor. mahkemede şirketin ayrımcılık yaptığına dair herhangi bir izlenim oluşturmaz mı? bu dava ne kadar sürebilir? Dava masrafları ihbar tazminatı hariç 3000 tl yi bulabilir mi?
Bunun adı ayrımcılık olmaz.
Dava masrafları 3000Tl yi bulur mu? Dava harc vs bulmaz ama diğer masraflarla ( bilirkişi -karşı tarafın vekalet ucretleri vs ) bulabilir de sonuçta.
Ayrılacaksanızda bir an evvel ayrılın yoksa ihbar öneli süresi 4 haftaya çıkarki buda sizin ödeyeceğiniz tazminatı 2 ye katlar
yukarıda yanlış belirttim ekim 2011 de girdim. doğal olarak ihbar önelimde 4 hafta.
O zaman 6 haftadan kurtulunuz