İşe İade Davasında 30 İşçi Koşulu
Merhabalar; çalıştığım firma holding bünyesinde faaliyet gösteren bir şirket. İşe iade davası açılabilmesi için yine bu forumda "aynı iş kolundan" 30 kişi çalışması şartı arandığını okudum. Şimdi ben örneğin müşteri hizmetleri departmanında çalışıyorum aynı iş kolu derken 30 tane müşteri hizmetleri personeli mi olmak zorunda? Yada temizlikçi, müdür vs 30 kişi mi?
Birde sözleşmemde sadece bağlı olduğum şirketin ismi yazıyor fakat holding bünyesinde belki binlerce kişi çalışmakta...(Farklı iş kollarında faaliyet gösteriyor) Çalışan sayısı olarak holding çalışan sayısı mı göz önünde bulundurulur?
Cevaplayan olursa çok sevinirim.
Cevap: İşe İade Davasında 30 İşçi Koşulu
Aynı iş kolu, aslında çok açık.
Müşteri hizmetleri şirketinde çalışan kişi sayısı dikkate alınır,müdür,hizmetli,şöför,müşteri hizmetleri temsilcisi...
Holdingin bir güvenlik şirketi de varsa örneğin, bu şirkette çalışan sayısı 15 se, holdingin 1000lerce çalışanı da olsa, güvnlik sektorunde çalışan sayısı dikkate alınır.
Çok teşekkürler yanıt için, peki diyelim ki davayı açtık fakat 30 kişinin çalışmadığı beyan ettiler ve dava ret edildi, yatırılan dava harcı vs masrafları geri alabiliyor muyuz? Birde mutlaka bir avukat tutulmalı mı?
Teşekkürler.
Mutlaka bir avukatla davanızı takip etm zorunluluğunuz yok elbette.
Dava açarken ödediğiniz harç vs. yi , açtığınız davayı kazanırsanız karşı taraftan tahsil edebiliyorsunuz ,
bahsettiğiniz durumda dava rededilmiş olmaz, siz açtığınız davayı kaybetmiş olursunuz.
Bu durumda da kaybettiğiniz dava için yaptığınız masrafları ödemesi gereken siz olursunuz elbette , yani masraflarınızı geri alamazsınız.
Sayın Kırcalı'nın görüşüne katılamıyorum.
İş kanunu madde 18 aşağıdadır:
FESHİN GEÇERLİ SEBEBE DAYANDIRILMASI
Madde 18 - Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
BU şu demektir; Bir işyerinde en az 30 kişi varsa işe iade davası açılabilir. Fakat bir iş yerinde 30 işçi yoksa ve fakat o işverenin aynı iş kolunda başka işyerleri/şirketleri varsa o da hesaba katılır. Örneğin aynı kişinin sahibi olduğu X turizm şirketinde 29 kişi çalışıyor, diğer Y turizm firmasında da 3 kişi çalışıyor. İş kolları aynı olduğundan 32 kişi çalıştığı farzedilir... Mahkeme sektörleri yani iş kollarını araştırmak ve aynı iş kolunda ise hesabı bu şekilde yapmalıdır.
18/10/2012 TARİHİNDE KABUL EDİLMİŞ OLAN 6356 SAYILI SENDİKALAR VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ KANUNU’NA GÖRE İŞKOLLARI VE 2821 SAYILI YASAYA GÖRE İŞKOLLARI
(1) SAYILI CETVEL
No İşkolları
1
Avcılık, balıkçılık, tarım ve ormancılık
2
Gıda sanayi
3
Madencilik ve taş ocakları
4
Petrol, kimya, lastik, plastik ve ilaç
5
Dokuma, hazır giyim ve deri