Demirbaş ve ortak giderlerin ücretinin tahsilatı hk.
Merhabalar,
Siteniz gerçekten çok güzel bir bilgi paylaşım alanı olmuş, başarılarınızın devamını dilerim.
İlk başta kısaca sorunu anlatayım;
Ben tek site 2 blok ve her blokta 18 daire toplamda 36 dairelik bir aparmanın A blokda yaklaşık 5 aydır yöneticilik yapıyorum. Diğer blokta ise ayrıca yönetici bulunmakta ve apartman görevlisini iki site ortak olarak kullanmakta maaş + ssk gibi ihtiyaçlarını ise ortak karşılamaktayız fakat görevli yöneticisi olduğum blok üzerinde görünmektedir. Yalnız ben yönetici olmadan önceki dönemlerde eski yöneticiler aidat topladığı halde apartman görevlisinin ssk primlerinden yaklaşık 10 ay kadarını yatırmamış ve dolayısı ile ben yönetici olduğum için yükümlülüğü bana kaldı yavaş yavaş ödemeye başladım ama mülk sahiplerinden birileri yeni aldığı mülkü için eski borçlarını ödemiyor gerekçe olarakda ben tapuyu aldığım tarihten itibaren borçları kabul ettiğini söyledi ve internette araştırırken sitenizde sırasıyla;
Hukuk Forumları - Gayrimenkul Hukuku - Kira Hukuku - Kat Mülkiyeti Hukuku - İmar Hukuku - Kat Mülkiyeti Hukuku altında Gecikmiş Aidat Borcunu Kim öder, Satan mı Alan mı? başlıklı konuda ise tereddütte kaldım çünkü birisi öder birisi ödemez olarak yorumlandırılmış sorularım ise sırayla,
1. Yöneticisi olduğum apartmanın eski borçlarını eski ev sahibindenmi yoksa yeni ev sahibindenmi almam gerekli ve bu neye göre değerlendirilir,
2. Apartman ortak giderlerinin borçlarını ödemeyen ev sahipleri hakkında yasal yollardan tahsilatı için nasıl bir yol izlemem gerekli, nerelere başvuru yapmalıyım.
3. Diğer yöneticiden apartman görevlisinin ödenmemiş damga vergisi, cezaları, ssk primlerinin alamıyorum nasıl bir yol izlemeliyim. (Kendisi kiracıdır)
4. Apartman görevlisinin çıkışını verdiğimiz takdirde kıdem tazminatını eski mülk sahibimi yoksa yeni mülk sahibimi üstlenmesi gerekli,
Biraz uzun bir soru oldu sanırım :) ama gerçekten çok sorunlu bir site cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Demirbaş ve ortak giderlerin ücretinin tahsilatı hk.
Soru:
1. Yöneticisi olduğum apartmanın eski borçlarını eski ev sahibindenmi yoksa yeni ev sahibindenmi almam gerekli ve bu neye göre değerlendirilir,
Cevap:
Yeni malik tapuya tescil tarihinden itibaren sorumludur.
Soru:
2. Apartman ortak giderlerinin borçlarını ödemeyen ev sahipleri hakkında yasal yollardan tahsilatı için nasıl bir yol izlemem gerekli, nerelere başvuru yapmalıyım.
Cevap:
KMK yöneticiye aidat tahsil ve ödemeyenlerden vekil (avukat) tutarak dahi tahsilat takibi yapma yetkisini vermistir.
250 tl icra masraflari + aidat ilamsiz icra ilede tahsilat yapilabilir.
Aidat eksigi olanlari ilan panosunda duyurun.
Soru:
3. Diğer yöneticiden apartman görevlisinin ödenmemiş damga vergisi, cezaları, ssk primlerinin alamıyorum nasıl bir yol izlemeliyim. (Kendisi kiracıdır)
Cevap:
Apartman görevlisi is mahkemesine müracat etsin mahkeme borclu kat maliklerini bilirkisi ile tespit eder ve borclulara borclarini ödettirir.
Soru:
4. Apartman görevlisinin çıkışını verdiğimiz takdirde kıdem tazminatını eski mülk sahibimi yoksa yeni mülk sahibimi üstlenmesi gerekli,
Cevap:
Yeni malik tapuya tescil tarihinden itibaren sorumludur.
kidem tazminat fonu olusturulup her yil icin bir maas tutarinda bu fonda biriktirilmeliydi.
Apartman görevlisini is kanunundaki ihbar süresinide dikkate alarak is sözlesmesinin feshini yapabilir.
Kidem tazminatinida ödersiniz.
Apartman görevlisi Eksik kidem tazminati icin borclu kat maliklerine dava acabilir.
Yönetici eger kasada para varsa ve sorumlulugunu yapmiyorsa sorumludur.
Ama kasada para yoksa kat malikleri yükümlülüklerini sorumluluklarini yerine getirmiyorsa yöneticide ne yapsin.
Tahsilat islemini avukat araciligi ile yapmasi caydirici etki yapar.
önce ilan panosunda duyuru yapin.
Merhabalar. Bende apartman merdiven boşluğu boyanması ve ödenmesi hakkında bir soru soracağım. Apartmanda merdiven boşluğunun boyanması için karar alınmış. Ancak 40 daireli apartmanda 11 kişi katıldığı bir toplantıda karar alınmış. Daha sonra herhangi bir tebligat ya da duyuru yapılmadan boya yapıldı ve apartman panosunda doğalgaz borçlarının ilan edildiği kağıtta 120 TL doğalgaz parası + boya parası 50 TL toplam 170 TL ödeme yapılması diye isim isim yazılmış. Daha sonra bana kapıcı boya ödemesini söylediğinde bende doğalgaz parasını verdim ve maddi durumum müsait olmadığından dolayı ileri bir tarihte ödeyeceğimi söyledim. daha sonra yönetici bana uyarı yazısı göndermiş. 10 gün içinde ödemezseniz icra işlemi başlatacağız diye. Bana herhangi bir tebligat ya da yönetim kurulu kararı tebliği yapılmadan, son ödeme tarihi bile verilmeden böyle bir işlem yapılabilir mi? bu durumda ben ne yamalıyım ? Bu arada bu kararın alındığı yönetim toplantısı ile ilgili ilan asıldığını söylüyolar ben araştırdım sadece yeni yönetimin belirlenmesi ile ilgili olduğu yazıyormuş. Ayrıca toplantıda böyle bir karar konuşulup alınmamasına rağmen sonradan apartman sakinlerine imza edilerek karar haline getirilmiş ve bana sonrasında uyarı yazısı gönderilmiş.
Merdiven temizligi ve boyanmasi Lükse girmeyen islerden oldugu icin basit cogunluk ilede alinabilen kararlardan.
KMK 43 de lükse giren zevk e giren harcamalar sadece isteyenlerce yapilir,istemeyenlerde sonradan katilim payi ödeyerek kullanabilirler.
Sizin durumunuzda merdiven boyanmasi kararina uyum saglamalisiniz.
Kat malikleri kurul kararlari ilan panosunda ilan edilmelidir.
Aidatlarini ödemeyenler borclular ilan panosunda ilan edilmeliler.
Finansal durumunuz müsait degilse yöneticinizle iletisime gecip zaman isteyin.
50.- tl lik boya parasina itiraz etmeyin.
Sayın Hakkaniyetli,
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.