-
Alinamayan nafaka
Iyi günler herkese,
12.02.2010 yılında annem ve babam anlaşmalı boşanmaya gitti, mahkeme kararları aşağıdaki gibi;
-Davalı için aylık 1075tl yoksulluk nafakasının davacıdan alınıp davalıya ödenmesine,
-Davalı xx, eşi davacı xx'e aylık ev kirası olarak 575tl, yakıt parası olarak 300tl, internet, elektrik ve su içinde aylık 200tl nafaka ödeyecektir. Belirlenen nafaka her yıl ihtiyaç durumuna göre arttırılacaktır.
-Çocuklarımın eğitim süreçleri boyunca büyük oğluma ayda 400tl küçük oğluma ayda 600tl para göndereceğim. Ayrıca okul harçları ile okulla ilgili alınması gereken araç ve gereçleri karşılayacağım.
Burada yazanlara göre babam bize o tarihten itibaren bu miktarları yatıracağını söyledi fakat bir kez olsun yatırmadı; konuşmalarımızda beni tehdit ederek 'vermek istemezsem vermem, en fazla 3 ay hapis yatar çıkarım benden bir kuruş alamazsınız' tarzında sözler söylüyor, kendi üzerine kayıtlı bir gayrimenkulu ve bankada hesabı var; fakat tehditlerine göre onlara hiç bir şekilde dokunamazmışız ve yapabileceğimiz tek şey emekli maaşının 1/4üne haciz koydurtmak olurmuş, 2 kez 3 aylık hapis yattıktan sonra da mallarına, bankaya haciz koydurtamayacağımızı söylüyor; ben yarın kararla beraber adliyeye gidip dilekçe vereceğim ve icra takibi başlatacağım, fakat bilgisi olanlar bu konuda yardımcı olabilirse sevinirim.
-
Cevap: Alinamayan nafaka
Anlaşılan babanın kanunlardan pek haberi yok.Ülkemizde nafakaya hala isteğe bağlı ödendiğine dair bir yaklaşım var.Tabi bunun gerçekle alakası yok.Ben olsam bir avukatla bu işleri takip ederdim.Zira kanunlar ancak kanunları iyi bilenlerin yanında olmakta.Doğru adımlarla yatırmadığı tüm miktarları yasal faiziyle alabilirsiniz.Ayrıca atıp tutmaya gelince 'ne var aslan gibi yatarım' diye estiren arkadaşlar içerde çok kısa sürede kararlarının yanlışlığının farkına varırlar.Karşınızdaki kişi öyle düşünüyorum ki ne yasaları, ne işleyişi nede cezaevi şartlarını biliyor.Zaten karşı tarafın malı olduğu için icra yoluyla siz hakkınızı çatır çatır alırsınız ancak değişen bu ona çok daha pahalıya patlar(faiz, masraf, ,icra vs.).Kendinizde takip edebilirsiniz lakin bir profesyonel bu mağduriyetinize daha ivedilikle ve net çözümler üretebilir diye düşünüyorum.Kolay gelsin.